DVOSMERNA ULICA

Izvan zone komfora – Moja prva želja je bila da odem na putovanje koje neće biti kao i svako drugo – turističko. Želela sam da provedem neko duže vreme u stranoj zemlji, da budem dalje od porodice i prijatelja, upoznam tu zemlju i njenu kulturu, putujem, družim se sa novim, različitim ljudima… Izađem iz zone komfora. Drugarica koja je u to vreme bila članica AIESEC-a mi je stalno pričala o oragnizaciji i rekla mi je to što želim mogu da nađem na volonterskoj praksi u inostranstvu. Počela sam da pretražujem prakse i pronašla svoju.Tako je počela moja AIESEC priča.

Očekivala sam puno i od prakse i od sebe, a dobila još više. Rad sa decom ne može da zameni nijedan drugi posao, gostoljubivost Turaka, puno sličnosti sa našom kulturom, ali i puno razlika, upoznavanje Turske iz nekog drugog ugla, ali ono što je ostavilo najveći utisak je prijateljstvo sa ljudima koji su bili moja svakodnevica ta dva meseca, koje traje I dalje.

Po povratku, drug mi je predložio da postanem član AIESEC-a, o čemu nisam mnogo razmišljala, ali je odluka došla spontano. Shvatila sam da je ovo bilo jedno veliko iskustvo koje mi je AIESEC omogućio i da ću ih kao član imati još više, a isto tako omogućiti i drugima da iskuse bar deo mog dvomesečnog života izvan zone komfora.

Uvek se vrtelo to jedno pitanje, “Kako ću se sutra zaposliti, bez dana radnog iskustva?“. Od prvog dana mog članstva AIESEC mi je predstavio svet sa kojim nisam imala prilike da dođem u kontakt na fakultetu. Postala sam član po povratku sa prakse i kako je u toku bio projekat, stopila sam se sa volonterima i atmosferom vrlo lako. Međutim nijedan početak nije lak, nisam znala koja je moja uloga i šta ja zapravo treba da radim: rad u timu, planiranje, organizacija, usponi, padovi, propusti, greške, pa ipak bitne lekcije, sastanci, druženje…na kraju dana sve se to svodi na testiranje sebe i svojih sposobnosti, na sticanje novih iskustava. Srećna sam što sam deo organizacije i što imam mogućnost da doprinesem nečijem razvoju, a istvoremeno i sama postanem bolja verzija sebe.

AIESEC me je spojio sa neverovatnim ljudima punim entuzijazma i kreativnosti, a to je sigurno i najbolja motivacija, biti okružen takvom energijom.

AIESEC je dvosmerna ulica – izgradi sebe i pokaži drugima da i oni to mogu.

Priredila Anđela Živanović Andjela Zivanovic

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *