Kako da postigneš više uz efikasne metode produktivnosti

Moderno doba inicira ubrzanu svakodnevnicu. Normalne aktivnosti koje danas obavlja gotovo svaki čovek, nekada je bilo nezamislivo postići. Ideja o produktivnosti datira još od 1800-te godine, kada je produktivnost prvenstveno unapređena u sferi proizvodnje. Današnja ekonomija u srži svog konteksta zahteva brz, efikasan i vremenski ograničen rad.

Jedna od definicija produktivnosti glasi: Kvalitet, stanje i mogućnost da se generišu, stvore ili poboljšaju neke vrste roba ili usluga.

Postizanje boljih rezultata na bilo kom polju života (biznisa, studija, međuljudskih odnosa, zdravlja…) razvilo je potpuno novu industriju.

Kako danas posmatramo produktivnost je drugačije dimenzionisano. Dok nam sat otkucava da stvari završimo na vreme, nivo kvaliteta rada opada. U trenutku kada moramo da budemo posvećeni jednoj delatnosti, shvatimo količinu utrošenog vremena i vrednost svakog sata. Dok sedimo u autobusu najradije bi da uz pametni telefon završimo obaveze koje se gomilaju. Coach.me je odličan alat za to!

U poslu je važno da se izvajamo. Koliko to napora zaista iziskuje?

Od tebe zavisi!

Studenti, zaposleni, a naročito preduzetnici znaju šta znači uraditi mnogo posla za malo raspoloživog vremena.

Postoje kursevi koji razvijaju moć pamćenja, ubrzavaju čitanje ili pomažu da putem mentalnih mapa bolje povezujemo stvari. Brojne knjige su takođe napisane na temu produktivnosti, a moderna psihologija svodi gotovo sve na suočavanje sa izazovima. Neki imaju problem sa motivacijom, neki sa konfliktima ili manom smatraju preteranu introvertnost/ekstrovertnost. Postoji mnogo tema koje pokrivaju skoro sva data pitanja. Međutim, u svom čitanju i okupacijom na rešavanje problema, da li problem zaista rešimo?

Dela danas određuju tvoje sutra!

Za početak, napravite listu za obavljanje svih aktivnosti po redosledu dana, popularno nazvana – „to do list“. Papir je efikasan način da sprovedemo očekivanja u delo. Postani osoba koja prvu stvar koju ujutro uradi jeste da organizuje dan. Prvih par minuta u toku dana gotovo uvek provodimo u razmišljanju šta su današnje obaveze (osim ako nisi previše zaljubljen/a, zar ne?).

„Kaizen“ metoda je popularna u poslednje vreme. Svodi se na to da ustalimo barem jednu naviku, i bez izuzetaka je poštujemo. Na primer, to može da bude:
1. Ustajanje u sedam ujutro,
2. Udahnuti duboko tri puta,
3. Uraditi dvadeset čučnjeva,
4. Ili pročitati nekoliko stranica knjige.

Savet: Postani član organizacije koja stvara mlade lidere, izvuci maksimum iz sebe!

Učenje stranog jezika je sjajan način da mozgu priuštiš nedeljnu dozu gimnastike. Da li ste znali da upravo učenje novog stranog jezika doprinosi povećanju koeficijenta inteligencije, razvija moždane ćelije, pa čak i fizički podmlađuje? Ukoliko niste, sada znate.

Kako to da osobe koje imaju mnogo obaveza, neko ko vodi uspešnu firmu na primer, može da postigne više od drugih?

Tajna je upravo u uvežbanom procesu rada pod pritiskom. Kvlitetnije se upravlja vremenom kada imamo zadatke koje trebamo da obavimo. Striktno pridržavanje njihovih redosleda jednostavno natera pojedinca da „mehanički“ pronalazi kraća, pojednostavljena rešenja.

Potrebno ti je vreme za sebe? Lako je. Odbaci naviku da kao „zombi“ funkcionišeš, vodeći se navikom da treba da se zadatak odvija za zadatkom.

Ubaci male, ali značajne promene svaki dan!
Radovaćeš se završetku obaveza i sa uživanem preći na inspirativniju aktivnost 🙂

Praktičnost korišćenja vremena nam je najpotrebnija u poslu. Stoga je pametno da na vreme počneš da misliš o tome kako da gradiš karijeru.

Studenata je mnogo, da budemo realni, gotovo svi studiraju. Da li nas to zaista izdvaja iz mase? Ne baš. Fakultet nije ono što garantuje uspeh, pa ni zaposlenje. Vannastavne aktivnosti u kojima dobrovoljno učestvujemo su dobar preduslov da u startu budemo bolji od ostalih.

Potencijalni poslodavac uvek nudi prednost osobama koje su inicijativnije, i koje su više ulagale u sebe. Pogotovo ako ciljaš na visoku poziciju u nekoj kompaniji. Ukoliko želiš da postaneš preduzetnik, već danas se priključi krugu perspektivnih mladih iz Srbije na sledećem linku.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *