Karta za nove životne mogućnosti!

Kad ne možete da pronađete posao posle završenog fakulteta, najbolja moguća opcija je nastaviti da razvijate sebe u svakom smislu te reči!

Ja sam završila Ekonomski fakultet u Kragujevcu i kao i mnogo akademika danas u Srbiji, bezuspešno sam tragala za nekom poslovnom šansom. Rešila sam da istražujem samostalno mogućnosti usavršavanja u inostranstvu, a onda sam se dosetila AIESEC organizacije. Kontaktirala sam istu na mom fakultetu i naišavši na divne mlade ljude, pune entuzijazma – krenula sam na svoj put oko sveta. Pronašla sam siguran put da usavršim svoj engleski jezik, da naučim dovoljno za osnovu italijanskog, da poboljšam svoj francuski i da naučim barem po neku reč indijskog, gruzijskog, brazilskog, češkog, poljskog jezika..  Aplicirala sam za mnogo projekata u celom svetu, ali sam prihvatila poziv iz Italije, grada Ankona. Sve je za mene bilo izazov i rizik da se neću snaći, ali desilo se suprotno. U Ankoni, na Ekonomskom fakultetu ja sam postala deo internacionalnog tima ekonomista, koji je zadužen da pomogne italijanskim studentima da rade istraživanje tržišta za dve velike kompanije iz Italije. U timu, ja sam jedina iz Srbije, a ostali su iz El Salvadora, Gruzije, Indije, Poljske i Češke Republike. Rad u timu sa ljudima iz različitih zemalja je izuzetno iskustvo, jer međusobnim  upoređivanjem funkcionisanje tržišta, kreiramo nove ideje i na taj način još bolje doprinosimo studentima i istovremeno postajemo sve važniji u njihovim očima. Takođe, na taj način vi postajete najbolji ambasador svoje zemlje i plasirate ono najbolje iz nje.

Način studiranja u Italiji konkretno na Ekonomskom fakultetu se malo razlikuje od načina studiranja u Srbiji, tako da sam naučila dosta stvari koje će mi biti od pomoći kasnije za posao.

Italija je divna zemlja i njen dobro poznat renesansni period je vidljiv svuda, u svakom gradu, svakoj ulici. Ankona je istorijski grad, satkan od kaldrme, spomenika, divne arhitekture i uskih i dugačkih prozora koje pokrivaju zeleni kapci. Italijani su otvoreni, ljubazni i veseli. Vole muziku i vole svoj jezik, pa retko ko govori engleski. Ovde kažu – ”ako je sastanak zakazan za 12 sati, italijansko vreme je u stvari u 12:15”. Jako brzo voze, piju samo espreso kafu i to što je brže moguće. Vole prirodan izgled i naravno – dobar stil oblačenja!

Ovo je bila najbolja odluka u mom životu, jer svakog trenutka spoznajem neki novi deo sebe, upoznavajući se svakodnevno sa ljudima iz celog sveta. Odlazak u bilo koju zemlju na projekat sličan ovom, karta je za nove mogućnosti u životu. Pa ko zna, za mene je neka od njih možda već otvorena!

Marija Bicurović

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *