Šta ni/je zapravo praksa? – 5 najčešćih zabluda

Student si, ali želiš da oblast svog interesovanja upoznaš i kroz praksu. Prijatelji, roditelji i svi drugi u okruženju imaju svoja shvatanja prakse i spremni su da te na neku nagovore ili potpuno suprotno, odgovore od nje.

Pripremili smo za tebe najčešće zablude o praksi, ali i istinu o njoj.

Na praksi ćeš samo kupovati kafu šefu
Za početak, ne piju svi šefovi kafu; a neki piju samo onu koju sami spreme. 🙂
Još važnije – Ukoliko pokažeš proaktivnost, svima će biti u interesu da daš veći doprinos poslu nego posluženju u pauzi.

Radićeš nešto što nema veze sa tvojom strukom
Razmisli o oblasti u kojoj želiš da napreduješ i pronađi program koji će ti pružiti ovakvu praksu. Postoje prakse koje će biti odlična startna pozicija za tvoj budući posao. Zato nemoj gubiti vreme na praksama koje ti obezbeđuju sadašnjost, ali ne i budućnost.

Praktikanti rade više od zaposlenih
Često ćeš čuti ovu predrasudu, međutim ona ne može biti tačna jer je krajnja odgovornost za svaki posao uvek na tvom mentoru; pa te on nikada neće ostaviti bez mogućnosti za podršku i savet.

Niko neće brinuti o tvom razvoju
Kada biraš praksu, raspitaj se o njenim ciljevima – Da li je otvorena zbog obimnosti posla u nekom sektoru ili ima za cilj razvoj učesnika. Određeni programi organizuju se sa ciljem pozitivnog uticaja na mlade, nekima je cilj profesionalno usmeravanje studenata, a često organizatori prakse žele da praktikant ubrzano napreduje u toku angažovanja kod njih, te mu u toku prakse dodele mentora, čiji je zadatak upravo to – tvoj razvoj!

Na praksu idi samo ako hoćeš da se zaposliš kod njih
Iako je čest slučaj da se kvalitetnim praktikantima u pojedinim kompanijama ponudi posao – Neka ti ovo ne bude jedini motiv. Iskustvo koje stekneš na određenoj praksi postaje deo tebe kao profesionalca i svojevrsna je preporuka za mnoge druge prilike pred tobom. 🙂

Ukoliko još uvek ne znaš na koju praksu ideš ovog leta, saznaj više o našem programu praksi u start up-u i malim kompanijama u inostranstvu Global Enrepreneurs http://aiesec.org.rs/studenti/global-talent/global-entrepreneurs/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *