fbpx
Avantura sa Edinom [Vreme je da izađeš iz zone komfora]

Avantura sa Edinom [Vreme je da izađeš iz zone komfora]

  • AIESEC Srbija
  • AIESEC Srbija

Imate želju da se pokrenete, da izađete iz vaše zone komfora? Ne znate kako? Na pravom ste mestu!

Edin Kliko je dugogodišnji član organizacije AIESEC. Trenutno je na poziciji tim lidera za dolazeće
volonterske prakse i menadžer AIESEC sajta. Bacimo pogled na njegovo iskustvo…

1) Kako izgleda tvoje jednoipogodišnje iskustvo u AIESECu?

Nakon ulaska u AIESEC, prvi mandat sam bio član tima za odlazede prakse – sektor koji pomaže ljudima da nađu praksu koja njima odgovara. Sedam se prvog zakazivanja sastanka. Sebe sam smatrao introvertnom osobom pa je za mene zakazivanje sastanka predstavljalo veoma neprijatan izazov. Možda i najsmešnija scena u mom dosadašnjem iskustvu. Odmah u prvom mandatu iskusio sam i vođenje sastanka. Zahvaljujući tome, bio sam sve sigurniji i sigurniji u sebe. U drugom mandatu napravio sam promenu. Osim što sam postao član tima za razvoj poslovanja, prijavio sam se i za poziciju menadžera za odlazeće prakse Nacionalnog tima. Tu sam prvi put sagledao svoje snage. Postao sam svestan svog znanja i napretka. Sada sam trenutno lider tima za dolazeće volonterske prakse. Vodim jako specifičan tim ljudi koji se tek pronalaze, kao ja pre godinu dana. Nadam se da du u trenutnom mandatu uspeti da prenesem energiju i znanje koje su moji tim lideri preneli meni.

2) Koje si veštine razvio u dosadašnjem iskustvu?

Komunikacija. Glavni problem za mene predstavljala je komunikacija. Uvek sam imao neku zamisao ali nisam znao kako to da prenesem ostatku tima. Naučio sam kako da svoje mislii pretvorim u reči. Takođe, naučio sam kako da komuniciram sa ljudima koji su u potpunosti suprotni od mog karaktera i temperamenta. Timski rad. Uz timski rad i najteži zadatak uradi se sa lakodom. Mnogo mi je značila podrška mog tima u svakom mandatu. Desi se nekad pad motivacije, ali tim je taj koji ohrabruje, pruža podršku I fantastičnu energiju. Proaktivnost. Online sastanak. Mikrofon ne radi… Panika i stres… Siguran sam da se to svima dešava, ali šta je pravo rešenje u tom trenutnu? Pravo rešenje je preduzeti kontrolu i postaviti jasan cilj da nam se to više ne dešava. Truditi se da radimo na tome i samo tako demo napraviti iskorak. Organizacija vremena. AIESEC me naučio kako da postavim prioritete. Verovatno se i vi pitate kako da ne zapostavite privatan život zbog organizacije ili fakulteta. Rešenje je postavljanje prioriteta. Ono što želite da uradite, vi dete uraditi. Ako ne uradite, ne krivite nedostatak vremena, već jedostavno vama to nije bitno, jer da je bilo to biste uradili. Dodao bih da sam imao priliku da pravim sajt za YouthSpeak Forum konferenciju. U tom trenutku nisam bio svestan šta će taj projekat značiti za mene. Ja, student bez dana IT iskustva, napravio sam sajt za nedelju dana. Shvatio sam da sam ja svoj najveći projekat.

3) Online/Offline iskustvo?

Napraviću paralelu:
Otkad je počelo naše online iskustvo shvatio sam da imamo mnoge pogodnosti. Vreme koje sam provodio u gradskom prevozu sada mogu da posvetim sebi. Upalim kameru, završim sastanak u svojoj sobi i mogu dalje da nastavim sa obavezama. Dosta sam fleksibilniji. Međutim, da me ne shvatite pogrešno nisu to neke velike prednosti. Shvatite zašto kada dođete na offline sastanak. Imaš priliku da čuješ kako je neko proveo dan, koji autobus ne radi pa član kasni na sastanak, čuješ neka druga iskustva, širiš svoje vidike… Na online sastancima se trudimo da odradimo sve zadatke i da završimo sve obaveze, dok kada organizujemo offline sastanak više se fokusiramo na međuljudske odnose i iskustva.

4) Da li ti je bilo teško izaći iz zone komfora?

Svakako da jeste, ali vremenom postanete zavisni. Stalno tragate za novim iskustvom, želite što više da razmišljate „izvan kutije“ , bitno je samo da se pokrenete. Promena počinje od vas. Ako želite da se nešto desi, morate da pokažete inicijativu.

5) Da li bi se ponovo upustio u ovu avanturu?

DA, krenuo bih opet ispočetka! Da, ponovo bih održao taj prvi sastanak. Da, promenio bih život praktikantima koji su otišli na praksu. Da, napravio bih ponovo sajt. Osetio sam sebe. Utičem na okolinu. To sam ja!

6) Zašto bi nekome predložio da uđe u AIESEC?

AIESEC je mesto da budeš najbolja verzija sebe. Ukoliko želiš da vodiš promenu u svom okruženju, radiš na velikim projektima koji menjaju živote tvojim vršnjacima, na pravom si mestu! Nemoj da dopustiš da te tvoja zona komfora sputava. Prijavi se i kreni u avanturu.

 

Autor teksta:
Anastasija Golijanin, član tima za marketing i odnose sa javnošdu, AIESEC na FON-u

Članstvo, Karijera, Liderstvo, Ostalo