fbpx
Globalni lideri, domaći stručnjaci – priča o AIESEC-u i PwC Srbija

Globalni lideri, domaći stručnjaci – priča o AIESEC-u i PwC Srbija

  • AIESEC Srbija
  • AIESEC Srbija

Kao student Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, verovao sam da je prvi profesionalni uspeh koji moram da ostvarim članstvo u AIESEC-u. Danas, posle osam godina radnog iskustva, uveren sam da je to najbolja odluka koju sam doneo tokom studija, jer je zapravo značila i početak moje karijere, ali i pregršt novih iskustava i prijatelja.

AIESEC za mene nije značio samo članstvo u studentskoj organizaciji, već usvajanje jednog koncepta konstantnog razvoja, usavršavanja i okruživanja ljudima koji dele slične vrednosti i ciljeve.

Rajko sa svojim timom u AIESEC-u

Uvek se sa osmehom setim perioda studiranja. AIESEC je neraskidivo vezan za te uspomene. Imao sam čast i zadovoljstvo da upoznam i sarađujem sa sjajnim ljudima i steknem prijatelje među kolegama sa kojima i danas delim svaki poslovni uspeh.

U okviru lokalne kancelarije na Ekonomskom fakultetu radio sam na različitim projektima od Career days-a, New Leader Conference, vođenja tima za uspostavljanje saradnje sa domaćim kompanijama za dolazeće prakse, do pokretanja projekta BizIT koji je imao za cilj da istakne značaj informacionih tehnologija na savremeno poslovanje kompanija.

S obzirom da se moj karijerni put kretao kroz velike i uspešne multinacionalne kompanije, imao sam priliku da primenim znanja i veštine stečene u AIESEC-u. Još tada smo imali priliku da budemo u redovnom kontaktu sa HR stručnjacima  uspešnih kompanija, da sa njima prolazimo kroz mnogobrojne treninge i steknemo različite soft skills, razvijamo veštine komunikacije, timski duh, ali i da upravljamo timovima i naučimo osnove kriznog menadžmenta koje smo primenjivali u zahtevanim situacijama.

Članstvo u AIESEC-u nam je svima omogućilo da se bliže upoznamo sa organizacionom kulturom jedne multinacionalne organizacije i tako upotpunimo znanje koje smo stekli na fakultetu. U svakom slučaju, najveća prednost članstva u AIESEC-u je priprema za rad u modernim kompanijama koje teže da konstantno razvijaju svoje poslovanje i unapređuju svoje kapacitete.

Rad u kompaniji PwC Srbija mogu uporediti sa članstvom u AIESEC-u – biti deo odličnog tima stručnjaka orijentisanih ka stalnom usavršavanju, rešavanju problema, praćenju globalnih trendova i liderskom pozicioniranju na tržištu.  Takođe, kao što je bilo pitanje prestiža studentu Ekonomije da bude član AIESEC-a, tako je i diplomiranom ekonomisti čast da deo svoje karijere provede u jednoj od Big 4 kompanija.

Pre više od godinu dana ukazala mi se prilika da počnem da radim na poziciji senior konsultanta u Odeljenju za kapitalna tržišta i finansijsko računovodstveno savetovanje koju svakako nisam smeo propustiti. Radeći sa kompanijama na srpskom i regionalnom tržištu, upoznajemo njihove biznise, dok uz upotrebu rešenja usmerenih na tehnologiju otkrivamo načine da optimizujemo procese i transformišemo poslovanje naših klijenata.

Rajko sa svojim kolegama iz PwC Srbija

Momenat koji me uvek obraduje je kada danas, u danu koji traje duže nego na studijama, kalendarima koji su popunjeni sastancima, a ne predavanjima i druženjem, službenim umesto studentskim putovanjima – prepoznam kolegu AIESEC-ovca sa kojim mogu da podelim svoja iskustva i dobijem dobar savet

Na kraju, ne želim da savetujem već da ohrabrim. Da ohrabrim na odluku da imate više prijatelja, više iskustava, više znanja, više putovanja, više samopouzdanja, da budete u društvu uspešnih već od studentskih dana kao deo AIESEC porodice – najveće studentske organizacije na svetu, a možda kasnije i najuspešnije revizorsko-konsultantske kompanije PwC… Na kraju, više uspomena. I nije tako teška odluka, zar ne?

 

Autor teksta: Rajko Kosić
Viši konsultant u Odeljenju za kapitalna tržišta i finansijsko računovodstveno savetovanje, PwC Srbija
Karijera, Ostalo