fbpx
Gruzijsko YOLO putovanje

Gruzijsko YOLO putovanje

  • AIESEC Srbija
  • AIESEC Srbija

Pre par godina dobila sam nadimak Yolo (You only live once), što u prevodu znači – jednom se živi. I stvarno se svakog dana trudim da opravdam taj nadimak, koliko god to moju mamu izluđivalo. Izlazak iz zone komfora mi je srednje ime. Ili je to samo dobar izgovor za svaku nepromišljenu stvar koju napravim, šta znam.

E pa dragi moji, ova Yolo obožava da putuje. Sav novac koji imam I nemam (a uglavnom nemam) trošim na putovanja.
Jednom sam pročitala da putovanja ne zavise od novca, već od hrabrosti. U početku nisam verovala u to, a onda sam se prijavila za AIESEC volontersku praksu – Global Volunteer.

Minus na računu, pa odlična ušteđevina, blokirana kreditna kartica i 47 dinara na kraju prakse je priča o najzanimljivijem putovanju ikada iz ugla finansija.

Utorak, 12.mart Yolo dobija mogućnost da radi kao asistent na pripremnoj orjentaciji za buduće učenike na razmeni. Prihvata. Ne zna kolika joj je plata.

Sreda, 13.mart Yolo se prijavljuje na Global Volunteer praksu. I dalje ne zna kolika joj je plata. Ne zna kad će da bude plaćena. Ne zna koliko joj je para potrebno za praksu. Ne zna kako će da skupi taj novac. Zna da želi Gruziju. Zna da želi da putuje I upoznaje nove ljude. Zna da želi da napravi pozitivni uticaj.
Ponavlja u sebi “Putovanja ne zavise od novca, već od hrabrosti”.

Od trenutka kada sam potpisala ugovor znala sam da moram da nađem novac za praksu, da ovo solističko putovanje solistički otplatim.

Ušteđevina zvana “Ja ću samo čašu vode” kad god sam sela u kafić je obezbedila kartu Sofija – Istanbul – Tbilisi – Istanbul.  Vreme je za jaču akciju. Pokrećem GoFund me kampanju, sa detaljnim objašnjenjem, u nadi da će bar neko prepoznati moju veliku želju za praksom. Kampanja je prošla.. pozitivno. Dobila sam puno pozitivnih komentara I moralnu podršku. Ok, dobila sam i 20 dolara. Hvala dobroj duši. Obezbedila sam kartu Niš – Sofija.

U međuvremenu sam dobila informaciju da su me prihvatili da predajem engleski online. Napokon prilivi. Potrebno je da se odradi još test brzine interneta I to je to. Računam sve je gotovo.
Prvi test, drugi test, peti test – “Izvinite, ali vaš internet je baš slab.”
Prvi razgovor, drugi, peti uzaludni razgovor sa internet operaterom – nisu oni krivi. Mhm. Stres.

Jun je već uveliko počeo. Pomirila sam se sa tim da ću jesti nudle I jaja, jer za toliko ću sigurno imati. Društvo se podelilo, neko će da mi donira teglu ajvara, neko domaćeg kečapa, ostatak kupuje paštete.
YouTube: “Preporučeno za vas: Meditacija za privlačenje novca”. Hvala univerzume? *klik* Situacija “Muka te natera”.
Dva dana kasnije stiže poziv od sestre. “Imam dva poslića za tebe. Odlično su plaćena.” Prilivi, napokon! Imaću I za neki sladoled.
Treći dan, vraćam se kući, nalazim 50e ispred zgrade. OK. Mojoj sreći nema kraja. Putno osiguranje je obezbeđeno. Hvala univerzume? Mada, više hvala mojoj želji da odem na Global Volunteer projekat, jer putovanje ne zavisi od novca, već od hrabrosti, zar ne?

OKEJ. Završila sam posao kao asistent, deca su spremna za razmenu. Prilivi stižu dan pred put. SVE JE SREĐENO.

Dan pred put. Priliva nema.
Vreme je da krenem na praksu. Priliva nema.
Bugarska, dan prvi. Priliva nema. Karta za Istanbul je skuplja no što je pisalo na internetu. Stres.

Istanbul, YOLO putovanje dan četvrti priliva I dalje nema. Idemo dalje. Yolo u džepu ima 15eura.

Dobra stvar razmena I AIESECa jeste što imaš ljude po celom svetu, pa sam zahvaljujući tome preživela Sofiju I Istanbul. Veliko hvala mojim hostovima, Petiji I Fuliji, za hranu I prevoz, preživeh!

Zdravo draga Gruzijo. Neka se ova avantura nastavi.
Dan prvi, stiže obaveštenje da prilivi stižu do kraja nedelje. Akoo ništa drugo, napokon lepe vesti. Počinje računica, pet eura ide za prevoz, imam 5 dana, 10 eura I dva pakovanja nudli iz Srbije. Ok, kupiš jaja I mirna si. Ne brini mama, sve je bilo okej. Nisam gladovala, samo sam naučila da spremam jaja na hiljadu I jedan način. Heh.

Petak, 20. jul, deset dana od kako sam krenula na praksu – “Na vaš račun je uplaćeno XY dinara”. Nema stresa! Naravno da sam otišla da se častim jednim sladoledom, ali onim od 37 dinara, jer sada mogu da trošim tri a ne dva eura dnevno.

Šalu na stranu, svaki sledeći dan je bio predobar, jer sam imala predobru ekipu koja je bila spremna za razne avanture. Uplatili smo putovanja po Gruziji za naredna dva vikenda. Gruzija je prelepa, stvarno svima preporučujem. Beskrajno prelepa zemlja, puna neverovatnih prirodnih lepota. Spoj Evropskog I Azijskog.

Nešto što je definitivno obležilo ovu letnju avanturu, pored svih smešnih muka sa finansijama, jesu putovanja I novi prijatelji. Kada sam se prijavljivala za GV nisam ni pomišljala da ću upoznati toliko ljudi I da ću posetiti toliko prelepih mesta, ne samo u Gruziji već I u par zemalja usput. Danas mogu ponosno da kažem da imam prijatelje u preko 20 zemalja, ne poznanike, prave pravcate prijatelje. Ni sama ne verujem koliko čovek može da se veže za neke ljude za samo 6 nedelja. Ako pomislite da je 6 nedelja mnogo, verujte mi, premalo je, poželećete još toliko da ostanete onog dana kada se rastajete sa ljudima.

Nego, ako ste mislili da je mojim finansijskim mukama kraj, grdno ste se prevarili. Blokirali su mi kreditnu karticu, da, b l o k i r a l i.
U nadi da postoji nedeljni limit za plaćanje u inostranstvu ili da je došlo do greške, kao I svako samostalno dete, zovem mamu, koja je trenutno u Poljskoj, da reši problem moje srpske kartice u Gruziji.
Nije bilo limita. Nije bilo greške. Realna situacija. Yolo je još 30 dana u Gruziji, sa pet eura u džepu. Superiška.
Idemo, preračunavanje što se tiče hrane, ako ustanem kasno, ne moram da doručkujem, za ručak neka jača hrana da me drži do uveče, uveče će da bude kasno da se večera. Okej, može tako. Imala sam sreću što sam smeštena u host porodici, te mi je moja Merijem dosta izlazila u susret ovih dana.
Četri dana i ko zna koliko poziva kasnije, rešenje smo našli. Kartica je zvanično odblokirana. Ovim putem bih se zahvalila mojoj banci zbog propuštenih putovanja tog vikenda I za sav stres. Odlučila sam da se počastim još nekim putovanjem za pretprljen stres, ovog puta sam izabrala Batumi, a zatim i Azerbejzan, jer što da ne.

GV praksa vam isto stavi do znanja da je mnogo lako da se organizujete ako baš želite nešto. Tako se nas 30 u roku od dva dana organizovalo da tri dana ode na odmor od odmora. Nikad brža organizacija odlaska na more. Putovanje do Azerbejdžana je isto tako brzinski isplanirano. Imala sam još malo ušteđevine, još par dana do kraja prakse te odlučih da taj novac uložim u još jedno mini putovanje. Isto kao što preporučujem Gruziju, tako vam preporučujem I Azerbejdžan, tako drugačiji a tako lep.

Utorak, 27. avgust, dva meseca kasnije, živa I zdrava vraća se Yolo za Niš. Na prvi pogled izgledalo je kao da ću dosta toga da izgubim I da ću da imam velikih problema. Ali jedino što sam izgubila jesu kilogrami, što je super, ispunila sam svoju želju. Realno gledano, ovo jesu bile stresne situacije i tada sam možda gubila živce, ali kada se sad prisećam prakse, imam zanimljivu priču o finansijama I brdo lepih trenutaka, još više prijatelja I nove, jače živce.
Po rečima mojih prijatelja, mogla bih da pokrenem kurs Kako pronaći novac za putovanje”. Mogla sam da dozvolim da me ove prepreke spreče u mnogo čemu I da celo leto pamtim po negativnim stvarima, ali šta bih onda postigla? Odlučila sam da se sećam 12og marta I nula dinara i 27.avgusta i plus 47 dinara na računu, ovo između nije bitno, sem činjenice da sam za dva meseca obišla 4 zemlje, sklopila nova prijateljstva za ceo život i napravila uticaj kakav sam želela.

Kao što rekoh, veoma zanimljivo I nepromišljeno putovanje, ali mislim da je ovo definitivno dokaz da putovanja ne zavise od novca već od hrabrosti.
Zato, dragi moji ljudi, prestanite da smišljate izgovore, pogotovo finansijske. Izgovor je deo odustajanja, odustajanje vas neće nigde odvesti. Za godinu dana postavićeš sebi šta bi bilo kad bi bilo pitanje, tad ćeš upotrebiti svoju maštu I zamislićeš priču. Naćićeš izgovor, pa ćeš da pišeš ljudima “Znaš za šta živiš, blago tebi, hoću I ja”.  Moja preporuka ti je da uključiš internet, ukucaš aiesec.org I pronađeš neku praksu za sebe. Kontaktiraj me, pomoćiću ti.
Global Volunteer je nešto najbolje što sebi možeš pokloniti. Realizuj svoju priču, ja jedva čekam da čitam tvoje YOLO putovanje.

Global Volunteer