fbpx
Imam dve karijere i ne sedim na dve stolice

Imam dve karijere i ne sedim na dve stolice

  • NIS Gazprom Neft
  • NIS Gazprom Neft

Izraz „sedi na dve stolice“  često se pripisuje ljudima koji neodlučno tragaju za različitim rešenjima, izlazom iz lavirinta, onima koji „flertuju“ sa svima  i misle da će barem jedan od izabrana dva pravca „da upali“. Mnogi misle da se ta akrobacija, na kraju, svede na neuspeh i izmicanje obe stolice. 

Da li u isti koš zaista možemo da stavimo i ljude koji pokušavaju da grade dve karijere istovremeno?

Neko je nekada rekao da nije moguće imati dve karijere istovremeno i da jedan radni vek podrazumeva jednu karijeru.

Ja sam Ivan, preko 15 godina se bavim odnosima sa javnošću i ljudskim resursima, a pre 6 godina je kuvanje, iz hobija, preraslo u moju „drugu karijeru“.

Dugo sam bio u nedoumici koliko i da li će istovremeno upravljanje i jednom i drugom karijerom biti održivo. Razmišljao sam i o tome da odustanem od jedne od karijera, najčešće pod pritiskom okruženja. Pitao sam se da li i kako da budem podjednako uspešan na oba fronta? Neke odgovore i dalje tražim, ali evo kako se sada nosim sa tim.

Da li su dve karijere za jednog čoveka održive?

Održivost dve karijere zavisi od vašeg interesovanja za jednu i drugu 😉

Ukoliko vam se tokom karijere probudi radoznalost da se razvijate u još jednom ili još dva segmenta, probajte. Ukoliko nakon tog testa radoznalosti shvatite da to niste vi ili da to nije za vas, u redu je i da odustanete. Graditi karijeru, graditi dve karijere, znači davati sebe i imati strast prema tome.

Karijera nije „igra interesa“, već igra vaših strasti. Ukoliko taj osećaj imate za obe karijere, nema zime za vas. Možete tako do penzije i posle penzije 😉

Kada god sam pomislio da bi u korist jedne karijere, trebalo da odustanem od druge, uvek sam tu nedoumicu završavao odsečnim signalom koji mi je ukazivao da bih odustajanjem od jedne izgubio i deo sebe. 

If I lose myself, I lose it all 😉

Da li možemo da budemo podjednako uspešni u obe karijere?

Jedna, a kamoli dve karijere podrazumevaju posvećenost i odricanje. Zamislite da jedan radni dan, minimum 8 sati, provodite na jednom poslu, a da ostatak dana treba da posvetite svom drugom poslu ili hobiju. Prosta računica kaže da vam malo vremena ostaje za sve druge aktivnosti.

Međutim, to ne znači da vam treba isti broj sati posvećenosti za obe karijere. Zato je najbolje da vaša „druga karijera“ bude plod vašeg hobija i da se potpuno razlikuje od prve.  

Karijeru koja se rodila iz vašeg hobija ili interesovanja treba da negujete kao predah od svakodnevice i utočište od  dnevnih izazova. Često mi je jedna karijera utočište od druge. Baš te dve karijere mi daju stabilnost i vraćaju entuzijazam kada osećam da mi ne ide sve po planu u jednoj od njih.

Ne očekujte od sebe i ne opterećujte se time da u svakom trenutku budete pobednici na oba polja. Moguće je, ali teško izvodljivo, da obe karijere u istom trenutku „cvetaju“.  Retki su oni koji uspeju da im karijere budu u istoj fazi zrelosti. Ni to ne treba da vas opterećuje, zato dajte sebi oduška i šansu da jedna karijera bude vaša „mladost“, a druga „zrelost“.

Srećno i ako kuvanje, slučajno, prepoznate kao svoju strast, slobodno zavirite u moj kulinarski svet putem Instagrama 

Autor teksta:

Ivan Marković – Chef & Employee Experience Manager, NIS Gazprom Neft

AIESEC HUB, Karijera