fbpx
Intervjuisala sam preko 500 mladih ljudi. Evo šta vas može izdvojiti na razgovoru za posao…

Intervjuisala sam preko 500 mladih ljudi. Evo šta vas može izdvojiti na razgovoru za posao…

  • NIS Gazprom Neft
  • NIS Gazprom Neft

Šta znači 10 sekundi u životu čoveka? Često baš ništa. Vreme u kom napravimo par koraka, izgovorimo par reči ili zamišljeno gledamo u jednu tačku.

Nije moralo ni da se desi, naš život bi išao istim tokom. Ali postoji i onih 10 sekundi. Nekoliko puta u životu, važnih 10 sekundi, koje naš život preusmeri u željenom ili neželjenom pravcu.

Radim kao regruter i u prethodnih deset godina intervjuisala sam preko 500 mladih ljudi. Neki od njih i dalje traže posao, a neki su me davno prevazišli u razvoju svojih karijera.

Svima im je zajedničko da ih je 10 sekundi delilo od mogućnosti da postanu ili ne deo našeg tima. A kako sve počinje…

Završili ste školovanje i tražite posao. Imate jasnu sliku gde želite da radite, imate jasnu viziju sebe u budućnosti i znate da imate sve potrebne kvalifikacije za željeni posao.

Oglas se pojavio, već vidite sebe kako sledećeg meseca koračate hodnicima svoje nove firme i šaljete prijavu. A ono što možda ne znate je da postoji još puno istih kao vi, sa velikom željom, jasnom vizijom i svim potrebnim kvalifikacijama.

Pa kako uspeti?

Vaš intervju počinje sa pojavom želje da se bavite poslom koji ste izabrali i da radite baš u kompaniji koju ste izabrali. Otvorila sam vašu biografiju, provela 10 sekundi čitajući je jer me je čekalo još nekoliko stotina biografija i videla veliku želju da postanete deo našeg tima.

Videla sam je u trudu koji ste uložili da napišete biografiju, ličnom pečatu koji ste ostavili i koji vas je izdvojio od svih drugih preslikanih biografija, u sitnim detaljima koji pokazuju da ste se tokom celokupnog školovanja spremali baš za ovaj posao.

Bili ste aktivni, čitali ste dodatnu literaturu, posećivali ste stručne seminare i konferencije, čak ste i sami učestvovali, birali ste odlazak na stručnu praksu umesto na more, usavršavali ste se van formalnog školovanja, učili jezike, učili programe koji vam mogu biti korisni…

Pozvala sam vas.

Kulturno ste se javili i pokazali da ste vrlo zadovoljni pozivom prihvatajući termin razgovora. Znate naziv pozicije na koju ste se prijavili, upamtili ste moje ime, vreme i mesto gde treba da dođete. Upamtili ste i ovih 10 sekundi jer znate da su oni korak bliže vašem cilju.

Intervju je počeo i vi ste potpuno spremni. Imate dovoljno informacija o kompaniji, raspitali ste se o najnovijim trendovima i ciljevima kompanije, čak ste pronašli i poznanika koji radi kod nas i koji vam je dao osnovne informacije o kulturi i strukturi kompanije.

Pored toga podsetili ste se osnovnih znanja iz oblasti za koju konkurišete iako vam je školsko znanje još uvek sveže. Ono što ne znate je šta da očekujete i kako da smirite lupanje srca.

Ne znate još jednu važnu stvar, isti problem ima i osoba preko puta vas. I mi regruteri se pitamo: kako da učinimo razgovor prijatnijim, kako da smanjimo tremu koju imate, kako da mladi čovek izađe iz naše kancelarije sa pozitivnim iskustvom i osmehom…

Prvi korak je napravljen.

Prepoznati ste kao neko kome treba dati šansu. Ono što vam preostaje je da budete iskreni i na najbolji mogući način prikažete sve ono što ste tokom života učili i za šta ste se spremali.

Neka vaša energija i želja učine svoje. Jasno govorite i aktivno slušajte. Konstantnim kontaktom sa ljudima, timskim radom, učešćem na konferencijama pobedili ste urođenu stidljivost i strah. Pored znanja koje ste školovanjem stekli, ulagali ste i u razvoj svojih „mekih“ veština. Sada ste elokventni, organizovani, samopouzdani i iznad svega iskreni.

A šta ako je drugačije? Ako se niste prepoznali u ovoj priči?

Nikada nije kasno, život je pred vama. Iskoristite narednih 10 sekundi da sebi postavite pitanje šta ja zapravo želim. Iskoristite budućnost da postanete kandidat koga vaša idealna kompanija želi. Budućnost počinje sa tobom 😉

 

Autor:

Jelena Samrdžija, regruter, NIS Gazprom Neft

AIESEC HUB, Karijera