fbpx
Ja imam dobar CV!

Ja imam dobar CV!

 • AIESEC Srbija
 • AIESEC Srbija

Ja imam dobar CV!

“Dobar CV”, fraza koja se ponavlja stalno, ali šta to uopšte znači, kako to tačno treba da izgleda dobar CV? Ako te muče ova pitanja na pravom si mestu, ovaj blog će upravo odgovoriti na ta pitanja.

Sadržaj CV-a

Sadržaj CV-a ne treba da bude duži od dve stranice A4 formata. Ukoliko nemaš mnogo radnog iskustva u redu je da CV bude kratak, bitno je samo da si iskren/a, ne treba izmišljati i ponavljati nešto što je rečeno samo da bi CV bio na prvi pogled duži. Upravo suprotno. Tvoj CV treba da bude što jasniji i precizniji.

Osnovni lični podaci i kontakt

Lični podaci uvek stoje na vrhu CV-a i treba da sadrže:

 • Ime i prezime
 • Datum, godinu i mesto rođenja
 • Mesto u kom trenutno boraviš
 • Broj telefona
 • E-mail

Ako imaš neki sajt ili blog ostavi link, kako bi poslodavac mogao bolje da te upozna. Što se tiče e-mail-a, jako je bitno da bude profesionalan. Kroz primer ću ovo objasniti. Vi ste poslodavac i imate ispred sebe 2 CV-a. U prvom CV-u imate mejl adresu koja glasi peradetlic338@gmail.com, a u drugom petar.petrovic@gmail.com. Čiji CV biste pre nastavili da čitate? Konkurencija je velika, svaki znak neozbiljnosti i neprofesionalnosti može biti presudan.

Fotografija je poželjna u CV-u. Ako imaš fotografiju poslodavac stiče jasnu predstavu ko si i povezuje se sa tobom. Ona mora biti profesionalna. Poželjno je da odeš u neku foto radnju i slikaš se baš za ovu priliku. Pozadina fotografije treba da bude jednobojna, najčešće bela; možeš se i nasmešiti!

Obrazovanje i zvanje

Kad pišeš o svom formalnom obrazovanju navodi ga od najvišeg stepena ka nižem. Osnovno obrazovanje nije potrebno navoditi, osim ako želiš da naglasiš neki uspeh. Obrazovanje se navodi tako što se prvo piše:

 • Naziv obrazovne ustanove
 • Smer
 • Period trajanja školovanja
 • Stečeno zvanje ili diploma

Pored ovog možeš istaći neka takmičenja,  nagrade i sl. Bilo bi poželjno da napomeneš da te diplome i uverenja po potrebi i zahtevu mogu biti dostupna na uvid.

Neformalno obrazovanje

Neformalno obrazovanje je u današnje vreme jako važno i može te dosta izdvojiti od drugih kandidata. U ovaj vid obrazovanja spadaju razni kursevi, obuke, seminari itd. Ovim pokazuješ da želiš da se usavršavaš i dodatno učiš u svoje slobodno vreme. Daću ti par smernica kako treba da predstaviš ovaj vid tvog obrazovanja:

 • Naziv kursa, vreme održavanja
 • Stečenu diplomu (sertifikat), nivo obrazovanja
 • Stečeno zvanje, veštine i ovlašćenja koja ste stekli ovim kursem

Strani jezici

Uvek je dobro poznavati makar neki strani jezik, zato treba istaknuti koje jezike znaš i koliko dobro. Ukoliko nemaš sertifikat koji potvrđuje tvoj nivo znanja, nemoj opisivati tvoje znanje jezika po nivou zvaničnih sertifikata. Oceni ih odokativno ili preko nekih sajtova za testiranje tvog znanja. Ukoliko ne znaš ni jedan, nemoj navoditi ništa, samo preskoči, nikada ne naglašavaj nedostatke.

Prethodno radno iskustvo

Došli smo do najbitnijeg dela CV-a. Pišeš od poslednjeg radnog iskustva ka prvom. U ovom odeljku ne piši samo konkretno poslove koje si radio/la, već ovde piši i prakse i stažiranja. Ako imaš bogato radno iskustvo koje je usko povezano sa pozicijom za koju konkurišeš, ne moraš navoditi da si nekada tokom studiranja radio u kafiću i slično, to tada nije neophodno, ali ako ipak nemaš bogato radno iskustvo bitno je navesti svaki posao koji si radio/la, tako pokazuješ da već imaš nekog radnog iskustva, navikao si na radnu atmosferu i imaš radne navike. Ukoliko imaš neka postignuća tokom rada na nekoj poziciji obavezno istakni to.

Volontiranje

Volontersko iskustvo o tebi pokazuje da si spreman/na da uložiš svoje vreme kako bi učinio nešto dobro za svoju okolinu, ali i sebe. Volontiranjem stičeš pozitivne osobine i veštine, a ako si volonter u  nekoj organizaciji, kao što je AIESEC, gde si pored ličnog razvoja mogao/la da stekneš i veštine koje te kvalifikuju za poziciju za koju konkurišeš,  to je veliki plus. Jednostavno poslodavac voli da vidi da si spreman/na da radiš posao i da za njega ne budeš plaćen/a, samo zbog napretka i razvoja.

Lične osobine

U ovom delu se još bolje povezuješ sa poslodavcem i govoriš više o sebi. Istakni ono što je dobro kod tebe, ali jako je bitno da budeš zaista iskren/a kada pišeš ovo. Nemoj navesti da voliš rad u timu, ako preferiraš individualni rad, samo jer bi poslodavac to želeo da čuje. Istina uvek izađe na videlo. Odaću ti da ako ne poseduješ neku veštinu i ne napišeš je, moguće je da poslodavac pored svih informacija previdi da ti to ne poseduješ, ali ako je napišeš i on uvidi da si slagao/la prikačiće ti lošu etiketu, koja će te pratiti prilikom svakog sledećeg apliciranja.

Dodatne veštine

Ukoliko smatraš da nisi sve svoje veštine obuhvatio/la kroz CV, ovo je poslednja prilika da to napišeš. Možeš navesti na primer neke veštine koje imaš na računaru (rad u word-u, excel-u…) ili bilo koju drugu veštinu koju poseduješ.

Dizajn CV-a

Uvek se potrudi da istakneš bitne delove, možete to uraditi samo korišćenjem opcije bold (podebljano), mada ja volim da upotrebim neku drugu boju. Ako koristiš više boja obrati pažnju da to ne budu mnogo jake boje, nego svedene, komplementarne boje. Savetujem ti da izbegavaš crvenu, ona uvek budi osećaj u ljudima da nešto ne valja, odaje utisak upozorenja i opasnosti. 

Možeš da koristiš različite veličine slova, ali nemoj preterivati, 2-3 različite veličine kako biste istakli nešto je u redu, sve preko toga izgleda neuredno. 

Isto važi i za font. Uvek biraj čitke fontove bez mnogo ukrasa i kukica, kako bi se lakše čitalo. 

Obrati pažnju da CV bude na istom jeziku na kom je konkurs napisan ili da li je negde naglašeno na kom jeziku treba biti CV. Dobro se informiši  pre nego što se upustiš u samo pisanje.

Još jedna bitna stvar je ime tvog fajla kada šalješ CV. Primer kako treba da izgleda: Anja Jović CV – konkurs za Global Talent praksu – AIESEC. 

Nadam se da sad već uveliko pišeš svoj CV i da sam ti rešila nedoumice! Srećno!

 

Autorka teksta:

Anja Jović

Član tima za marketing, lokalna kancelarija MET

Global Talent, Karijera, Liderstvo, Ostalo