fbpx
Jedinstveni običaji u Srbiji koje možete pokazati strancima

Jedinstveni običaji u Srbiji koje možete pokazati strancima

  • AIESEC Srbija
  • AIESEC Srbija

Da li ste se ikada zapitali kakva je svakodnevica nekoga ko živi u drugoj državi? Verovatno slična kao naša, ali postoje neke stvari po kojima smo svi autentični. Navike, rituali, običaji koji su tu godinama unazad i karakteristični su za određeno podneblje. Mnogi ljudi neke od običaja smatraju glupim i nepotrebnim, ali ipak ih i dalje rado primenjujujemo i zapravo su nešto što se može videti samo kod nas. Ako nameravate da ugostite nekoga iz inostranstva bio to neki prijatelj ili potpuni stranac, evo nekoliko običaja koji su po našem mišljenju najzanimljiviji i koje bi trebalo da mu/joj pokažete.

1. Izvlačenje ušiju za rođendan

U našoj kulturi, čupanje ušiju za rođendan je izliv želja vaših bližnjih da porastete veliki. Jedina stvar koja slavljeniku pokvari celodnevnu rođendansku euforiju. Čim ustane iz kreveta uhvate ga roditelji, u školi prvo učiteljica, a onda i svi drugari iz odeljenja kojima kasnije podeli bombone (kiki, toffix ili one na meru), a kada se vrati kući izređa se cela familija i komšije.

Obično svi imaju nekog ogromnog ujaka ili teču koji ima šake kao lopate i on će svu ljubav prema slavljeniku pokazati tako što će ga uhvatiti za uši i otprilike tri, četiri puta podići do plafona. U tom trenutku poželi da se nikada nije ni rodio.

Evo 5 razloga zašto bi ovog leta trebalo da ugostite nekoga iz inostranstva

2. Posipanje vode za sreću

Ritual koji najčešće upražnjavaju bake, a i ostala uža i šira rodbina pred naš polazak na ispit, razgovor za posao, itd. Verovanje je da se tim činom teraju moguće prepreke i da nakon prosipanja vode sve ide „glatko“. Ukoliko se nakon prosipanja vode okrenete da pogledate, ritual gubi smisao.

3. Svadbeni rituali

Iz mora običaja koji se vezuju za dan venčanja izdvojila bih:

  • Kićenje mladine kapije – mladina kapija se kiti svežim cvećem i tilom, a dekoriše se i ukrasnim
    mašnama. Tako okićen venac se čuva neko vreme posle venčanja i stoji na okućnici odakle je mlada otišla.
  • Cipele za provodadžiju – kada mladenci odluče da se venčaju, obavezno moraju da kupe cipele svom provodadžiji (osoba koja je učestvovala u njihovom upoznavanju), da bi im ljubav bila duga i srećna.
  • Bacanje sita – kada mladenci nakon venčanja dođu u svoj novi dom, mlada uzima od svekrve sito u kom se nalazi jabuka. Jabuku baca sebi iza leđa, a sito na krov kuće. Ukoliko se sito zadrži na krovu i mlada će se zadržati u kući.
  • Puškom u jabuku – kada mladoženja ide po mladu, običaj je da tast (mladin otac) postavi jabuku na najviše drvo u mladinom dvorištu. Mladoženja ne može da odvede mladu sve dok puškom ne pogodi jabuku na drvetu.

4. Cepanje košulje

Običaj je da se muškarcu pocepa košulja ili majica kada dobije dete. Postoji verovanje da cepanje treba da rade samo muškarci muškarcima i da na taj način jedan drugom donose sreću, jer će taj koji je postao otac doneti drugima koji još uvek nisu da uskoro postanu. Smatra se da će onaj koji zadrži komad pocepane tkanine dobiti isti pol deteta kao i otac kome je košulja pocepana.

5. Prvomajsko roštiljanje

Praznik rada se obeležava širom sveta i većina građana koristi slobodne dane za izlet ili putovanje, ali nigde se, u prirodi, na otvorenom, ne roštilja kao u našoj zemlji. Dan kada u prodavnicama možete naći najviše popusta na meso, piće, čaše, tanjire, rashladne torbe i sportske rekvizite.

Cele porodice i velika društva kreću ranom zorom i svi kao vođeni nekom nevidljivom silom imaju samo jedan cilj – naći lep proplanak (ako je moguće u hladu), raspaliti roštilj i dan provesti u prirodi. Na izlet se ne kreće bez muzičkog uređaja na baterije ili gitare, lopte, frizbija, badmintona, karti ili neke društvene igre i naravno nekoliko ćebadi.

Ukoliko želite, a do sada niste imali priliku da ugostite nekoga, AIESEC svakog leta u Srbiju dovede preko 150 volontera iz celog sveta. Program Global Host vam pruža priliku da ugostite nekog od njih u periodu od 3 do 6 nedelja. Za više informacija kliknite OVDE. Iskoristite priliku, osvežite svoju dnevnu rutinu, usavršite strani jezik, upoznajte drugu kulturu iz svog doma i sklopite prijateljstvo koje će trajati ceo život. Prijavite se OVDE.

Global Host