fbpx
Kako da gaziš dvadesete, a ne one tebe?

Kako da gaziš dvadesete, a ne one tebe?

  • AIESEC Srbija
  • AIESEC Srbija

Kako da gaziš dvadesete, a ne one tebe?

Svesni smo koliko su dvadeste dinamične godine. Izgubljeni smo u mislima i pronalazimo sebe. Spoznajemo svoje mogućnosti i interesovanja. Razmišljamo o daljoj budućnosti. Zbunjeni smo jer ne znamo odakle da počnemo, šta tačno želimo od sebe i života. Šta je ispravno, a šta nije? Najviše se očekuje od nas mladih, koji i sami tražimo svoj put pod velikim pritiskom okoline.

Kažu da dvadesete najviše utiču na godine koje slede, a kako ih iskoristiti na najbolji način i biti zahvalan sebi posle?

Nastavi da čitaš…

1) Kurs umesto skrolovanja 

Vikend, ležiš i skroluješ Instagram, TikTok, Facebook i biraš da minimum 4 sata ne uradiš ništa pametno.  Čini se kao malo vremena, ali da li je zaista?  Da vidimo kroz malo čiste matematike: ako tokom jednog dana izdvojiš ta 4h, što je ukupno 8h za ceo vikend, a tokom godine imamo 52 vikenda, to je ukupno 416h! Na Internetu ima pregršt kurseva koji su potpuno besplatni. Istraži, pronađi šta te zanima.  Zamisli da izdvojiš  416 sati godišnje na kurseve i edukaciju. 

Zašto? – Tim tempom bi nakon 3 godine bio/la stručnjak u oblasti koju obrađuješ i mogao/la bi da započneš sopstveni biznis. Pored toga što ćeš konstantno unapređivati CV, unapređivaćeš sebe i svoje veštine, radi bolje budućnosti. 

2)  Refleksija

S vremena na vreme, uradi refleksiju na sebe. Gde si bio/la pre pola godine, a gde si sad. Šta si sve postigao/la, na koji način, uz koje ljude. Koji su tvoji rezulatati, da li si zadovoljan/na njima? Da li je, i na koji način, moglo bolje? Koje su greške u koracima i koji je bio ishod? 

Zašto? – Refleksijom ćeš doprineti svojoj samosvesti i imaćeš uvid u svoje postupke o kojima možda nisi ranije razmišljao/la.  Često zaboravimo, usled vrlo dinamičnog života koji zahteva 21. vek, da se osvrnemo na sebe i svoje postupke, a to je vrlo važno i od velike pomoći pri daljem donošenju odluka kroz život. 

3) Slušaj savete kompetentnih ljudi 

Mnogi ljudi će ti proći kroz život i skoro svako će dati mišljenje o tvojim željama i snovima.  Da li su ti snovi (ne)ostvarivi. Ne slušaj svakoga. Slušaj one koji su svoje već ostvarili. Samo oni su kompetentni da ti daju savete i mišljenja. Uostalom, treba da odrediš sa kim ćeš da podeliš svoje snove. Nekima će oni biti smešni, zato vaša komunikacija treba i da ostane samo na tome, da se zajedno smejete, jer u dublju konverzaciju ne treba ni da ulazite. 

Zašto? –  Trošiš energiju i dragoceno vreme na pogrešne ljude. Prati put i glas uspešnih.

4) SWOT analiza

Iznenadićeš se koliko ćeš širu sliku o sebi stvoriti nakon kreiranja personalne SWOT analize. Kada znaš koje su tvoje snage, fokusiraj se da ih unaprediš na još viši nivo. Slabosti nemoj da doživljavaš kao nešto permanentno loše, već kao mogućnosti za napredovanjem tebe kao ličnosti. Odvoj vreme da analiziraš sebe, može ti pomoći da otkriješ šanse koje ne bi mogao/la da uočiš bez razmišljanja. Razumevanjem i prihvatanjem slabosti, možeš da smanjiš pretnje, koje bi mogle da naštete tvom napredovanju. 

Zašto? – SWOT analiza je vrlo moćna tehnika, kojom, zajedno sa refleksijom, možeš da promeniš dosta u svom životu. 

5) Izađi iz zone komfora

Ne plaši se rizika i izlaska iz zone komfora, jer ostajanjem u njoj praviš mnogo veću grešku. Važno je da budeš svestan/na da je to proces, ne dešava se preko noći. Iz zone komfora ulaziš u zonu straha, gde se suočavaš sa samim/om sobom i uticajem tuđeg mišljenja. Nakon toga u zonu učenja, tu se suočavaš sa izazovima i stičeš nove veštine. I na kraju ulaziš u zonu rasta – ispunio/la si svoje stare ciljeve i postavljaš nove, pronalaziš svrhu i živiš ispunjeniji život.  Izlaskom iz zone komfora ćeš lakše da se prilagodiš na promene, postaješ rezilijentna ličnost i biraš da rasteš. 

Zašto? – Najgore što možeš uraditi sebi jeste da stagniraš.

6) “Your network is your net worth” 

Povezuj se sa ljudima, sklapaj nova poznanstva i biraj ljude koje želiš u svom okruženju. Razmenjivanje informacija, saveta, iskustva i ciljeva je ključno. Konstantnim upoznavanjem novih ljudi, radiš i na prethodno pomenutom – izlasku iz zone komfora. Razvijaš svoje socijalne veštine i gradiš samopouzdanje. 

Zašto? – Što se više povezuješ sa ljudima, više ćeš rasti i naučiti kako da gradiš konekcije, koje jednog dana mogu biti i važna partnerstva. Networking ti pomaže da unaprediš karijeru i otvara ti vrata za nove poslovne prilike i lični razvoj.

7) Troši pametno

Da li će veći značaj za tvoju budućnost imati trenutni telefon koji si platio/la par stotina evra ili investiranje iste te sume u sebe i svoje znanje? Da li želiš da budeš finansijski stabilan/na ili da živiš “onako kako mora”? Šta zapravo znači biti finansijski stabilan/na? – Kada znaš tačno koliko novca imaš i čime raspolažeš, nemaš finansijski stres da li ćeš imati dovoljno, imaš više od jednog izvora prihoda, ne zadužuješ se, ti upravljaš novcem, a ne on tobom. Radi na građenju finansijskog mindset-a.

Vodi evidenciju o svojim prihodima i rashodima. Planiraj i organizuj troškove. Ulaži u edukacije, minimum 10% mesečnih prihoda odvoj samo za to. Svakako da će veći značaj za budućnost da ima mentor, kurs i radionica nego telefon, izlazak, odeća… 

Zašto? – Tvoj prihod će rasti do one mere do koje si ti u svojoj glavi porastao/la.

Takođe, preporučiću ti 5 knjiga koje su promenile moj pogled na svet i koje moraš da pročitaš tokom dvadesetih:

1) Rich Dad Poor Dad – Robert Kiyosaki                                                                                                                   2) The Monk who sold his Ferarri – Robin Sharma                                                                                                   3) Eat that frog – Brian Tracy                                                                                                                                       4) The 5AM Club – Robin Sharma                                                                                                                               5) How to win friends and influence people – Dale Carnegie

Za kraj, ostavljam te sa mojim omiljenim citatom, 

“Svaka promena je teška na početku, zbrkana u sredini, i prekrasna na kraju.” – Robin Sharma       

Autorka teksta:

Vera Vinčić

                                       Tim lider za marketing i odnose sa javnošću, lokalna kancelarija Singidunum 

Članstvo, Karijera, Konferencije, Liderstvo, Ostalo