fbpx
Kako napisati dobar CV?

Kako napisati dobar CV?

  • AIESEC Srbija
  • AIESEC Srbija

Kako napisati dobar CV?

Koliko često ti se desilo da si naišao na savršenu priliku u vidu prakse, part time posla, ili neke aktivnosti koju si jako želeo, međutim bio ti je potreban CV,  pa se zato nisi prijavio. Meni se to dešavalo mnogo više puta, nego što bih samoj sebi priznala. Previše divnih prilika su im izmakle, samo zato što me je u par navrata mrzelo da napišem CV, bila sam mišljenja da ne bih ni imala šta da stavim na taj papir, a što bi me činilo adekvatnom za željenu poziciju. Srećom nakon određenog vremena i okružena inspirativnim ljudima u AIESECu, rešila sam da sve što znam stavim na papir i tada utvrdim da li posedujem znanja i veštine koje su mi za određene pozicije neophodne.

Kako predstaviti svoje veštine i znanja na najbolji mogući način?

Na samom početku, dizajn CV-a je stvar ličnog izbora, ali i posebne sfere delatnosti za koju apliciraš, pa samim tim konkretan savet za to kako bi vizualno tvoj CV trebao da izgleda ne postoji. Međutim, uvek imaj na umu da CV predstavlja prvi utisak tebe, stoga treba biti umeren.

Ukoliko apliciraš za poziciju praktikanta ili zaposlenog, najbolje je početi sa hronološkim prikazom najadekvatnijeg radnog iskustva koje je usko povezano sa samom pozicijom na kojoj apliciraš. Dakle rangiraš hronološki od poslednjeg mesta na kome si bio zaposlen ili si volontirao. U ovom delu je najvažnije napisati ime pozicije i ukratko opisati šta si konkretno radio na istoj.

Zatim u poslednjem odeljku ćeš napisati najrelevatnije podatke koji se tiču tvog obrazovanja, istim redosledom kao i kod odeljka sa radnim iskustvom, dakle hronološki unazad. Ukoliko si u toku studija, ili srednjoj školi dobio posebne pohvale, ili nagrade na takmičenjima, ili dodatnim vannastavnim aktivnostima, a relevanti su za poziciju za koju apliciraš, bilo bi poželjno da i to navedeš, ne znači da će biti presudno, ali uvek može da predstavlja dodatnu prednost u odnosu na ostale kandidate.

Nakon radnog iskustva, obrazovanja, na redu je navođenje veština koje poseduješ. Tu se najčešće misli na poznavanje stranih jezika, poznavanje računarskih programa i konkretnih veština koje si stekao/ la tokom studija ili na prethodnoj poziciji, kao što su organizovanost, rad u timu i itd.

Posebnu pažnju treba posvetiti odabiru fotografije. Seti se to je prva slika koju će HR koji vrši selekciju steći o tebi. Slike iz izlazaka, druženja, provoda, selfiji apsolutno ne dolaze u obzir, tako da ukoliko ne poseduješ adekvatnu sliku, ostavi svoj CV bez slike. Takođe, proveri da li si na CV ostavio ispravan broj telefona, i email adresu. Kada je reč o email adresi, kada apliciraš za bilo koju poziciju, podrazumeva se i doza ozbiljnosti, pa je zato najbolje da napraviš novu email adresu, sa punim imenom i prezimenom, kako bi delovao što ozbiljnije.

Koliko strana treba da ima CV?

Čak i najbolji CEO na svetu, sa pregršt iskustva,  može sve da stavi na jedan A4 papir. Sve što si u životu radio možeš dovoljno sažeti da sebe predstaviš u što boljem svetlu i na što kraći način. Osoba koja se bavi regrutacijom mora dnevno da prođe kroz veliki broj CV-jeva i nema strpljenja za eseje. Kada naiđeš na novu priliku koja te zanima., CV ćeš morati da koriguješ iznova. Svaka pozicija podrazumeva različite kvalifikacije i iskustva, pa ćeš samim tim za svaku poziciju pisati poseban CV, koji će za istu biti relevantan.

Primer dobrog CV-ja

Na kraju, CV uvek šalješ u PDF formatu, a naziv fajla su tvoje ime i prezime. Drugačije naslovljene CV-eve, ljudski resursi najčešće ne uzimaju u obzir.

Nemoj čekati da još neka odlična prilika prođe vihorom odnešena, samo zato što te je mrzelo da izdvojiš par sati i konačno napišeš CV.  Ali nemoj čekati ni savršenu priliku da bi krenuo sa pisanjem. Kažu da savršene prilike ne postoje, ali postoji nešto približno tome, a to su Global Talent prakse.

Iskoristi najbolje svoje vreme, napiši CV i prijavi se za Global Talent praksu!

 

Autor teksta: Aleksandra Janašković

Global Talent