fbpx
Kako praksu pretvoriti u posao?

Kako praksu pretvoriti u posao?

  • Bambi
  • Bambi

Nezavisno od toga da li ste sveži studenti koji tek započinju svoju priču ili ste četvrta godina i polako odbrojavate preostale studentske dane, sigurno imate barem neku sliku toga kako želite da vaših narednih nekoliko meseci izgledaju. Većina nas od početka svojih studija razmatra prijavu na neki od programa praksi koje nude kako domaće, tako i strane kompanije u našoj zemlji.

S obzirom na to da sam se i sama nedavno nalazila na vašem mestu, neko moje razmišljanje bilo je da ću naći odgovarajuću praksu u kompaniji iz snova i odmah nakon nje se u istoj i zaposliti. Zvuči prilično jednostavno zar ne?

Pitanje koje vam se takođe može javiti jeste, da li je ishod svakog programa praksi sigurno zaposlenje? Ono što pri preuzimanju ovog prvog koraka u vašoj karijeri treba da uzmete u obzir jesu dva različita aspekta: percepciju kompanije i vašu ličnu percepciju.

Percepcija kompanije

Sigurno ste čitajući različite konkurse primetili i različite dužine trajanja programa praksi. Od jednomesečnih letnjih praksi do detaljno uspostavljenih dvogodišnjih talent menadžment programa. Razlozi za sprovođenje ovih programa su raznovrsni, od toga da uspostavljanjem programa prakse kompanije stiču reputaciju društveno odgovornih poslodavaca, do korišćenja ovih programa kao jednog od kanala za regrutaciju.

Cilj većine programa jeste upravo otkrivanje novih kadrova i njihovo angažovanje u skladu sa kompanijskom strategijom. Kompanije uspostavljaju ove programe uzimajući u obzir svoje potrebe i to je jedan od faktora koji može da odredi da li će vaša praksa rezultirati zaposlenjem ili ne.

I sama sam u potrazi za odgovarajućim programom uzela u obzir dužinu njegovor trajanja, strukturu i sadržaj programa kao i industriju u kojoj kompanija posluje. Uspela sam ovom spisku da dodam i stavku raditi za brend koji volim u okviru Bambi for YOUng programu praksi. Kao master student imala sam priliku da postanem deo prve edicije ovog programa, nedavno nagrađenog zvanjem/titulom “Najbolji program praksi.” Kompanija Bambi je uspostavila ovaj šestomesečni plaćeni program sa ciljem osnaživanja generacije svežih diplomaca i pružanja adekvatne podrške pri preuzimanju tog ključnog prvog koraka u njihovim karijerama. 

Lične percepcije

Da se vratimo na nas i naše lične percepcije, koje su veoma bitne kada su u pitanju naše preferencije i gde želimo da se realizujemo. Ono što možete da uradite kako biste (bez obzira na to da li vas na kraju programa čeka ponuda za zaposlenje ili ne) u potpunosti iskoristili priliku koja vam se pruža da dalje unapredite svoje znanje i veštine jeste da se ponašate savesno i posvećeno. Zapitajte se:

  1. Da li ste svaki put bili na vreme na poslu?
  2. Da li ste aktivno učestvovali na sastancima kojima ste prisustvovali?
  3. Da li ste slušali povratne informacije svog mentora i primenjivali moguća unapređenja?
  4. Da li ste savesno radili na svojim zadacima i završavali ih u skladu sa dogovorenim rokovima?
  5. Da li ste pokazali inicijativu ka ličnom razvoju?

Sve ovo biće uzeto u obzir ukoliko kompanija razmatra da postanete deo njihovog tima. Ukoliko ste na svako od ovih pitanja odgovorili sa DA onda zaista možete reći da ste dali sve od sebe.

Posmatrajte situaciju u kojoj se nalazite nakon obavljene prakse kao da se ustvari nalazite u dvosmernoj ulici. Kao što vi imate želju da započnete svoju karijeru, tako i kompanija teži tome da zaposli osobu koja će doprineti njenom daljem rastu i razvoju.

Kako kompanija obraća pažnju na iznad navedena ponašanja, tako je i na vama da procenite kompaniju kao svog potencijalnog budućeg poslodavca. Međutim, ukoliko tokom svog vremena provedenog na programu prakse pomislite da vam se ne dopada atmosfera ili tim u kojem radite, ili jednostavno ne vidite kako bi vaš dalji razvoj u ovoj kompaniji mogao da teče sasvim je u redu da eventualnu ponudu za posao i ne prihvatite. Uzmite svoje iskustvo i potražite kompaniju u kojoj će se ulagati u vaš razvoj, gde ćete se zaista osećati cenjeno.

Kao što ne postoji nijedan karijerni put koji je u potpunosti isti kao drugi tako nažalost, ne postoji ni magični napitak koji će vašu praksu pretvoriti u posao. 

Ono što mogu da vam kažem kao jedna od polaznica Bambi for YOUng progama jeste da ne morate sve da znate sada i odmah, dajte sebi vremena. Ne morate imati isplaniranih naredih 40 godina svoje karijere. Tržište se konstantno menja, s toga su i kompetencije potrebne za obavljanje određenog posla podložne promeni. Ono što savremeni poslovni svet od vas očekuje jeste da budete fleksibilni, da realno procenite svoje kompetencije i radite na onim koje je potrebno poboljšati. Morate da probate i upoznate se sa određenim poslovnim sistemom kako biste sa sigurnošću mogli da kažete da li vam on odgovara ili ne. Pokušajte da svoje sumnje, i možda određenu dozu straha koju osećate iskoristite kao gorivo koje će u vama snabdevati želju da se trudite i dalje razvijate kako biste mogli da kažete da ste u tom trenutku ostvarili sve što ste želeli.

Stanislava Nedeljković,
Praktikantkinja prve edicije Bambi for YOUng programa

AIESEC HUB, Ostalo