fbpx
Kako se pripremiti za intervju za praksu ili posao?

Kako se pripremiti za intervju za praksu ili posao?

  • AIESEC Srbija
  • AIESEC Srbija

Veći deo svoje mladosti provedemo u školi i na fakultetu. Trudimo se da naučimo što više i da budemo što bolji, kako bi jednog dana mogli da dobijemo radno mesto i poziciju koju želimo. Međutim, nakon završetka školovanja, pa i tokom studija, dolazimo do problema. Kako pronaći odgovarajuću praksu ili posao?

Ukoliko niste slušali svoje roditelje, baku ili deku i niste upisali neki IT smer, jer ste veoma talentovani za to, što ste bezbroj puta pokazali kad ste spasili ukućane tako što ste restartovali ruter ili ako ste još napredniji, pa im i instalirali neku aplikaciju na telefonu, proces traženja prakse ili posla ume da bude veoma naporan. 

Međutim, čak i kad to uspete, nakon dugotrajnog skrolovanja po LinkedIn-u i portalima, čeka vas jedan veliki izazov, a to je –  intervju.

Kako se pripremiti za intervju?

Nakon što dobijete poziv na intervju, imaćete određeno vreme koje možete da iskoristite u svrhu pripreme za intervju. Ono što bi trebalo da uradite, jeste da istražite osnovne informacije o kompaniji tj. o vašem potencijalnom poslodavcu. Pored toga, potrebno je još jednom da prođete kroz oglas za posao za koji ste se prijavili i pogledate opis posla, vaše dužnosti, potrebne veštine i sl. Ovo će vam pomoći s razmišljanjem o potencijalnim pitanjima koja vam mogu postaviti na intervjuu. Nije tajna da na Google-umožete pronaći primere pitanja koja se provlače na određenim generalnim i tehničkim intervjuima za razne tipove poslova. Za kraj, razmislite i pripremite 2 ili 3 pitanja koja ćete postaviti osobi sa druge strane stola. To mogu biti pitanja o samoj kompaniji, njihovim planovima, kulturi ili neka konkretnija pitanja, poput vrste ugovora i slično. Još jedan savet jeste da pogledate svoj CV koji ste prethodno prosledili kompaniji i da razmislite na koji način biste predstavili svoje dosadašnje iskustvu osobi koja vas intervjuiše. 

Ono što ste verovatno mogli da zaključite u prethodnom pasusu, jeste da bi vaš cilj pre samog razgovora za posao, trebao da bude da dobro promislite i da probate da minimizirate situacije i pitanja koja će vas iznenaditi. Poslednja stvar koju želite da se desi na razgovoru, jeste da se usled treme, zabunite i ostanete bez reči ili odgovora.

Kako se ponašati na intervjuu?

Konačno dolazimo i do samog intervjua. Sav napor koji ste prethodno uložili zavisiće od tog jednog razgovora koji staje u ovih 30 minuta, do sat vremena, koliko u proseku razgovori i traju. Najveći neprijatelj će vam ovde biti trema i to je sasvim u redu. Ovo je na neki način dobar znak, jer znači da imate iskrenu želju da se pokažete u najboljem svetlu i da vam je zaista stalo do te pozicije. 

Međutim, imam i jednu dobru vest za vas, a to je da sve zavisi od  VAS.

Kao što sam prethodno spomenuo, ukoliko vam je ovo jedan od prvih intervjua, ako ne i prvi, imaćete određenu dozu treme. Zbog toga vam iskreno savetujem da na razgovor za posao stignete bar 15 minuta ranije kako biste se na neki način opustili i “upoznali” sa ambijentom i prostorom. Čak iako ste možda onaj tip prijatelja, koji kaže da silazi za 5minuta, iako se i dalje tušira, siguran sam da ovaj put ne želite da zakasnite. Zbog toga, krenite na vreme, pa makar i stigli pola sata ranije i seli na neku klupicu u blizini ili popili kafu u lokalnom kafiću u kojem ćete već od sledećeg meseca provoditi pauze sa svojim kolegama.

Tokom samog razgovora:

  • Budite pozitivni i optimistični. Verovatno biste takvu osobu birali za svog kolegu da ste vi sa druge strane stola. 
  • Obratite pažnju na držanje i govor tela. Na pitanja odgovarajte tečno, jasno i koncizno. Ne želite sebe da predstavite kao stidljivu i nesigurnu osobu. 
  • Pokažite svom sagovorniku da ga pažljivo slušate, održavajte kontakt očima i nemojte ga prekidati.
  • Pokažite određenu dozu interesovanja i želje za ovom pozicijom. Postavite sagovorniku pitanja koja ste prethodno osmislili.
  • Potrudite se da tokom razgovora koristite određene stručne i relevantne termine za poziciju za koju aplicirate. Nemojte koristiti žargone i kolokvijalne fraze. 
  • Potrudite se da se na neki način povežete sa svojim sagovornikom. Na kraju krajeva, to je osoba koja odlučuje o vašoj budućnosti. Ovo ne znači da trebate sebe lažno da predstavite kao vernog fana Barselone, ili kao vrsnog kuvara, jer siguran sam da ne želite da se nađete u situaciji u kojoj analizirate prethodnu utakmicu pomenutog kluba ili diskujete o određenim receptima. Mislim da znamo kako bi se to završilo.
  • Raspitajte se o narednim koracima i periodu u toku kojeg možete očekivati povratnu informaciju.

Šta nakon intervjua?

Nakon što ste prošli najteži deo celog procesa. Vreme je da čujete odluku same kompanije. Budite strpljivi. Moguće da je pristigao veliki broj prijava i da odgovornim osobama nije lako da donesu pravu odluku. Međutim, ukoliko je rok za davanje povratne informacije prošao, možete sačekati još koji radni dan pre nego što kontaktirate ili pošaljete e-mail osobi sa kojom ste razgovarali. 

Ukoliko ispoštujete sve savete i korake navedene u ovom tekstu, siguran sam da će vam šanse za dobijanje željene prakse ili posla, biti znatno veće. 

Međutim, ako ni to ne bude dovoljno i ne budete primljeni, nemojte očajavati.  U slučaju da to već nisu učinili, potražite od kompanije kratak fidbek na vaš intervju i pokušajte da ga usvojite i primenite na nekom od sledećih.

Nemojte se plašiti intervjua. Ne možete izgubiti ništa. Najgora stvar koja može da se desi, jeste da budete odbijeni i da kao takvi iz cele ove situacije izađete bogatiji za iskustvo koje vam može pomoći na nekom od narednih intervjua. Srećno!

 

Dušan Stepanov,

Potpredsednik konferencije Novi lideri

Konferencije, Liderstvo, Ostalo