fbpx
MARIJA JE BILA TU – PRVIH 6 MESECI U AIESEC-u

MARIJA JE BILA TU – PRVIH 6 MESECI U AIESEC-u

  • AIESEC Srbija
  • AIESEC Srbija

Članovi Marijinog tima odali su nam da bi bez ovako vrednog, ambicioznog i organizovanog člana, tim bio manje šareno mesto, jer je ona timu pravi začin, za koji god recept da im je potreban. Ona je za njih starija sestra i mlađi brat i bez nje ne bi imali dovoljno luckastih događaja za pamćenje, šala i smeha, a usput su se i zahvalili sudbini što ju je dovela u njihovu.           

Marijin tim   

Marija Ilić je studentkinja prve godine Fakulteta organizacionih nauka, a ljudi je najčešće opisuju kao kreativnu, komunikativnu i kažu da je ona “glas razuma”. Koristi svaku priliku da izađe iz zone komfora i tamo se što duže zadrži, pa je tako, na početku studiranja, odlučila da se oproba i kao član studentske organizacije AIESEC, a u nastavku nam je opisala kako je do toga došlo i da li je to bila prava odluka.

Kako je sve počelo… 

Kao svaki brucoš, bila sam strašno izgubljena na početku faksa. Pogotovo hibridnog “korona-faksa”. Ali sam znala da ne želim da napravim istu grešku kao u srednjoj školi i provedem četiri godine ne radeći na sebi, već samo baveći se “akademskim obavezama”. Zato sam stvorila sebi veliki pritisak u glavi da moram da se učlanim u neku organizaciju prvom prilikom, što mi je donelo strašan stres. 

Probala sam da se učlanim u jednu – propast. Danas sam srećna što je tako bilo. Ali, AIESEC mi nije bio ni na kraj pameti. Nisam razumela ništa povezano sa njim. Da bih jednog dana dobila poruku od prijateljice koja mi preporučuje AIESEC jer smatra da bih se savršeno uklopila. Nisam joj verovala, ali mi je ona veoma draga, pa rekoh da probam.

Jedan krug, drugi krug – sve sam prošla! Dobila sam poziv za sastanak kancelarije – hajde otići ću, iako i dalje ne vidim svrhu… Online sastanak se završio. Ja izlećem iz sobe da snimim glasovnu poruku drugarici i ispričam porodici kako sam se divno provela. Kako sam za tih sat i po dobila osećaj da sam se uklopila u organizaciju kao delić puzlice. Zvuči preterano i namazano, ali je najiskrenije.

Sa kojim književnim delom bi uporedila svoje AIESEC iskustvo? 

Knjiga “Brit-Mari je bila tu”.  

Frederik Bakman je jedan od mojih omiljenih pisaca, pa sam svakako morala da odaberem njegovu knjigu, drugačije ne bi bilo fer. Ne želim mnogo da odajem, onda nikada ovu knjigu nećete pročitati, ali Brit-Mari je jedna jaka (mada u početku izuzetno iritantna) ličnost, koja doživljava pozitivnu i neophodnu promenu do kraja romana. Roman nam pomaže da shvatimo da okruženi pravim ljudima, postajemo najbolja verzija sebe.

Šta je to što nisi očekivala da će (ti) se desiti u AIESEC-u, ali ipak se desilo? 

Nisam očekivala da ću upoznati toliko ljudi sa kojima delim vrednosti i koji će biti tu za mene u pola  dana i pola noći. Bilo da mi treba rešenje zadatka iz matematike ili ideja za poruku simpatiji. 

Omiljeni AIESEC momenat? 

 * napomena: U AIESEC-u menjamo timove na svakih 6 meseci, kao i sektore u okviru kojih radimo, kako bi zgrabili sve mogućnosti i pronašli šta je to što nam najviše odgovara da radimo i na koji način. Taj period od 6 meseci zovemo mandatom. 

Omiljeni momenat mi je, definitivno, prvi uživo sastanak cele kancelarije, jer smo mandat* počeli potpuno online, kao i slavlje koje je sledilo posle toga. Dobila sam priliku da upoznam ljude koje sam inače gledala preko Zoom-a, saznajem zanimljive činjenice o njima tokom upoznavanja, igram pikado (obožavam pikado!!!) i iskreno se smejem celo veče.

  Da li bi ponovila svoj prvi mandat*? 

Koliko god moj prvi tim i posao bio božanstven, nikada se ne bih vraćala unazad. Onaj sam tip osobe koji, i da mu se pruži prilika, ne bih se vraćala u prošlost da popravim neke greške, već bih nastavila napred.

Radoznalo bih krenula u otkrivanje novog izazova (iako bih dobila gušenje od stresa i neizvesnosti, ali to je život haha), tako da, umesto da ponavljam stvari za koje znam da su fenomenalne, ipak biram nove i radujem se onome što će mi dalji mandati doneti, a upravo to preporučujem i tebi!

Autor teksta:
Krstić Mila, član tima za marketing i odnose sa javnošću, AIESEC na FON-u 

Članstvo, Liderstvo