fbpx
Najčešće postavljeno pitanje

Najčešće postavljeno pitanje

  • AIESEC Srbija
  • AIESEC Srbija

Prošlo je skoro četiri godine od kada zvanično nisam član AIESEC-a. A punih šest od kada sam prvi put za sebe rekla da sam Ajsekovka. Od tada sam nebrojeno puta na raznoraznim skupovima govorila o organizaciji AIESEC. Objavljivala sam slike i statuse, držala govore i evo čak pisala i blogove u kojima sam do detalja opisivala kakvo je bilo moje iskustvo u najvećoj svetskoj studentskoj organizaciji.

Na kraju svake te priče, a nekada i za vreme, sačekalo me je dosta znatiželjnih pogleda i mnogo raznolikih pitanja. Ipak, jedno se ipak ponavlja češće od drugih – Šta sam ja dobila od AIESEC-a?

Danica Martić (moja malenkost) na Nacionalnoj konferencija AIESEC-a Srbije

Ovo pitanje je apsolutno na mestu. Organizacija tako složena i raznolika kao AIESEC zahteva od svojih članova dosta posvećenosti –  energije, vremena i kreativnosti. Ali, kako neko ko se tek upoznaje sa svetom volontiranja može da zna da li to ulaganje vredi? Zbog toga to i jeste najčešće postavljeno pitanje. Možda deluje sebično, ali za vreme studentskih dana vreme i energija su naši jedini resursi. Nikome ne bi dobro došlo da ih tako olako rasipa.

Organizacija tako složena i raznolika kao AIESEC zahteva od svojih članova dosta posvećenosti –  energije, vremena i kreativnosti.

E, sada, kada znamo šta je ključno pitanje, ostaje da vidimo šta je bio moj odgovor. Pre nego zađem u suštinu, preneću vam nekoliko očiglednih benefita. Članstvo u ovoj organizaciji vam za početak omogućava da razvijete veštine koje nisu dostupne svim studentima. Radićete na tome kako da bolje organizujete svoje vreme, kako da planirate i realizujete projekte, kako da koristite alate koji su vam dostupni na efikasnije načine i kako da praktično primenite znanje naučeno na fakultetu. Pored toga radićete u internacionalnom okruženju, razviti svoje lingvističke kompetencije i naučiti više o drugim nacijama i kulturama.

Prijavi se i postani član AIESEC-a! Budi deo naše priče!

Izvršni odbor AIESEC FON-a 2014/15

Važno je i napomenuti da AIESEC izuzetno blisko radi sa različitim svetskim, ali i domaćim kompanijama što članovima omogućava ne samo da bliže upoznaju rad ovih kompanija već i da lakše sebi obezbede za početak praksu, a kasnije i zaposlenje. Ne bi trebalo zanemariti i da kroz AIESEC studenti imaju prilike da se fantastično provedu sa svojim vršnjacima na čestim žurkama, okupljanjima, blejama i čemu sve ne…  Ali to nije tema ovog bloga.

Ništa od svih ovih benefita koje sam navela nisu tema moje priče. Zašto? Zato što postoji nešto mnogo dublje, vrednije i dugotrajnije od svega ovoga. A to je promena koja dolazi iznutra.

Kada ste student, vaša obaveza je da učite. Morate da znate da upravljate vremenom, gradivom, obavezama i da se snađete u kupusarniku silnih beleški sa predavanja koje ste preuzeli od kolege. Nekada radite u grupi, povremeno probate nešto novo i odgovorni ste, uglavnom, samo vašim najbližima.

Ekipa sa volonterske prakse u Finskoj

Niste u obavezi da preispitujete vaše vrednosti, životne stavove, dugoročne planove i vaše mesto u svetu. Nije na vama da se nosite sa brigama i problemima, vaše je samo da učite. Biti student je korak koji se ne sme preskočiti, i AIESEC ne nudi alternativu. Više nudi neku vrstu upgrejda, u nedostatku boljeg izraza. Vidite…

AIESEC je nešto sasvim drugo. Kada uđete u ovu organizaciju prvo na šta ćete naići jesu ljudi koji brinu o vama. To je njihovo zaduženje. Kako se snalazite? Kako se nosite sa izazovima? Da li dovoljno brzo napredujete? Ostvarujete li rezultate? Kako ste se uklopili, prilagodili… Da li vam je lepo?

Neko drugi ima odgovornost prema vama i vi, zauzvrat, imate odgovornost prema nečemu. Imate vaša zaduženja, obaveze, jedan mali deo slagalice koji ne može da se obavi bez vas. Bili tu mesec dana ili tri godine, vi ste nezamenljiv član AIESEC zajednice. I to vas svakog dana tera da budete bolji.

Vreme koje sam provela u ovoj organizaciji me je nateralo da preispitujem sve izgovore koje sam gomilala prethodnih godina i zbog kojih nisam ispunjavala svoje ciljeve. Način na koji sam učila, karijera koju sam izabrala, prijateljstva koja sam formirala. U koliko ustajem, kako se hranim i u šta biram da uložim svoju energiju.

Bili tu mesec dana ili tri godine, vi ste nezamenljiv član AIESEC zajednice. I to vas svakog dana tera da budete bolji.

Koreni svega toga nalaze se u lekcijama koje sam naučila kao članica ove studentske organizacije. I time se vraćamo na ono najčešće postavljeno pitanje.

Prijavi se i postani član AIESEC-a! Budi deo naše priče!

Leto 2014, sa praktikantima koji su preko AIESEC-a došli u Srbiju

Šta sam ja dobila od AIESEC-a? Još od oktobra 2012, pa sve do ove zime kada kao Alumni aktivno učestvujem na konferencijama i projektima dobila sam istu stvar – sebe, ali u daleko boljoj verziji. Ulazak u AIESEC je doživotno obećanje koje dajete da ćete raditi na tome da budete bolji, a zauzvrat dobijate zajednicu svetskih razmera spremnu da vam u tome pomogne.

Jedna po jedna osoba koja pronalazi nove načine da unutar svoje svakodnevnice zablista, jedan po jedan projekat, seminar i inicijativa i ovaj svet postaje bogat za jednog, za deset, za stotinu novih lidera. Svi oni zajedno su AIESEC, svi mi zajedno smo pokretači promena. I još od prve prijave za članstvo, niko od nas nije prestao da vrši uticaj, i tu smo, godinama, decenijama, pola veka kasnije.

Ulazak u AIESEC je doživotno obećanje koje dajete da ćete raditi na tome da budete bolji, a zauzvrat dobijate zajednicu svetskih razmera spremnu da vam u tome pomogne.

Global Village u Beogradu

Biti član AIESEC-a znači okružiti sebe ljudima čija želja za napretkom i boljitkom prevazilazi kulturološke razlike, političku situaciju, geografske prepreke ili istorijsku pozadinu. Ali koliki god uticaj članovi AIESEC-a vršili kroz inicijative koje postoji širom sveta najveći uticaj jeste promena unutar svakog pojedinca. Ne postoji osoba kojoj ne bih preporučila da se učlani u AIESEC, ali isto tako moram da vas upozorim, članstvo u AIESEC-u nije za svakoga. U ovoj organizaciji ima mesta i za one uplašene i za one samouverene, i za brucoše i za apsolvente, odakle god da su, i gde god planiraju da idu. Ipak, postoji jedan, jedini uslov oko koga se ne može pregovarati – morate zaista želeti da promenite svet i morate biti spremni da pođete od sebe. Ako taj uslov ispunjavate, od ovakve priče deli vas samo jedan klik.  Jer, zaista, više nema mesta za izgovore.  Od mene samo – srećno!

Prijavi se i postani član AIESEC-a! Budi deo naše priče!

 

Autor teksta: Danica Martić

 

Članstvo