fbpx
Poznata mesta iz filmova u Italiji

Poznata mesta iz filmova u Italiji

  • AIESEC Srbija
  • AIESEC Srbija

Svima su nam dobro poznata specifična mesta u Italiji, i svi smo mi sa divljenjem želeli da ih jednog dana posetimo. Kako mesta, tako nas privlače i hrana, vino, prelepe obale, moda i arhitektura ove zemlje, ali i divne (romantične) scene snimane u nekom od prelepih italijanskih gradova koje smo mnogo puta gledali po filmovima i serijama.

Zbog toga vam otkrivamo najpoznatije filmove snimljene u Italiji i dajemo još jedan razlog da posetite ovu zemlju.

1. Talentovani gospodin Ripley

Ovaj film je snimljen 1999. godine i vodi se kao drama ili triler.

Radnja u filmu se dešava 1950ih godina kada Tom Ripli odlazi u Italiju da bi u Njujork vratio razmaženog milionera, Dikija Grenlifa, međutim neće baš sve teći kako je g. Ripli planirao. U glavnim ulogama su Matt Damon, Gwyneth Paltrow i Jude Law.

Film je sniman u više poznatih italijanskih mesta: Rimu, Veneciji, Napulju i regiji Toskana.

2. Rimu, s ljubavlju


Ovo je jedan ljubavni film Vudija Alena koji opisuje susret Amerikanke Hejli, koja je u Rim došla turistički, i Italijana Mikelanđela, nakon koga se zaljube jedno u drugo. Nakon toga dešavaće im se razne neplanirane stvari.  U glavnim ulogama ovog filma su: Alison Pill i Flavio Parenti.

Gledajući ovaj film zasigurno ćete poželeti da odete u Rim i doživite isto. Zato evo nekoliko zanimljivosti o ovom gradu:

Rim je glavni grad Italije sa vrlo bogatim kulturnim i  istorijskim nasleđem koji ga čini izuzetno jedinstvenim. Pored dobro poznatog Koloseuma, u Rimu možete videti i Baziliku Svetog Petra (u Vatikanu), fontanu Trevi, Panteon, Španske stepenice i još mnogo specifičnosti ovog grada.

Rim odiše energijom koja je bila inspiracija za mnoge filmove, kako ljubavne, tako i istorijske i kulturne. Neki od najpoznatijih su: Praznik u Rimu, Anđeli i demoni, La Dolce Vita, Jedi, moli, voli, Samo ti, Gladijator, Spartakus i mnogi drugi.

3. Pisma Juliji

Letters to Juliet“ je ljubavni američki film čija se radnja odvija u prelepoj Veroni (kao što ste mogli i da pretpostavite). Glavna junakinja, Sofi, odlazi sa svojim verenikom u Italiju gde on želi da započne novi posao, ali spletom različitih zanimljivih okolnosti Sofi se zaljubljuje u Čarlija, koga upoznaje u Veroni, a za šta je glavni uzrok bilo misteriozno pismo koje je Sofi slučajno pronašla.

Još od ranije nam je Verona poznata kao grad ljubavi, i ono što nam prvo padne na pamet kada čujemo to ime jesu svakako Romeo i Julija, koji bi bili glavni razlog za posetu ovog grada. Hajde da vidimo šta je još zanimljivo obići u Veroni.

Prvo što ćete primetiti u Veroni biće sasvim sigurno sprecifična italijanska arhitektura, i sam stil izgradnje koji je isti u celom gradu. Sledeće što je karakteristično za ovaj grad jeste reka Adiđe koju krasi deset mostova.U centru starog dela Verone nalazi se jedan od najlepših trgova u Italiji, Pjaca del Erbe, na kom se mogu videti različite interesantne znamenitosti koje imaju istorijski značaj.

Sledeći jeste jedan od najvećih i najbolje očuvanih rimskih amfiteatara, Arena di Verona. Sagrađen je još 290. godine naše ere, ali i dan danas se u njemu održavaju manifestacije, kao na primer Operski festival i može primiti čak 22 hiljade ljudi. Jedno od najposećenijih mesta u ovom gradu je svakako Julijina kuća. Uvek puno, dvorište ispod Julijinog balkona predstavlja omiljeno mesto turista. U tom dvorištu nalazi se bronzana Julijina statua, a takođe, moguće je izaći i na čuveni balkon.

Još neke od veoma vrednih stvari u Veroni jesu Bazilika san Ceno Mađore, Pjaca dei Sinjori i Lođa del Konsiljo, katedrala Santa Marija Matrikolare, prelepa bašta Đusti, Teatro Romano i Ponte Pjetra, zamak Kastelvekio i Ponte Skaliđero i još dosta toga.

Neki od poznatijih filmova snimljenih u ovom gradu su Zrno utehe, Romeo i Julija, U potrazi za Felinijem

4. Pod suncem Toskane

Ovaj film, bez većeg zapleta, odličan je ukoliko želite da se opustite i uživate putujući kroz predivne predele Toskane. Opisuje život glavne junakinje Frensis, koja nakon propale ljubavi dolazi iz Amerike u Italiju i tu ostaje, kupuje kuću, stiče nove prijatelje, pronalazi novu ljubav. Bez sumnje, najjači utisak ostavljaju mesta dešavanja u filmu, predivna priroda, građevine, predeli, a sve to nalazi se u italijanskoj regiji Toskana.

Glavni grad ove regije je Firenca, ali se u njoj takođe nalaze i  Piza, Livorno, Prato, Sijena, Luka.

Firenca je grad koji ima ogroman kulturni, istorijski, obrazovni i umetnički značaj. Ona ima dobro očuvano staro gradsko jezgro, a čitav stari deo Firence je pod zaštitom UNESCO-a. Ona je jedan od najznačajnijin i omiljenijih turističkih mesta.

Piza – jedno od obaveznih mesta na spisku onih koje treba posetiti u Italiji. Prva asocijacije je svakako najpoznatija zakrivljena građevina na svetu – krivi toranj. Spada u manje gradove, a još je specifičan i po tome što je izgrađen na močvarnoj ravnici.

Na čuvenoj slici Pize možete videti Katedralu uspenja Svete Marije, Krivi toranj i Krstionicu, koje predstavlaju tri najpoznatije građevine ovog grada.

Ali to svakako nisu i jedine znamenitosti koje ovaj grad nudi. Predlažemo vam da obiđete i monumentalno groblje Kampo Santo, Univerzitetsku botaničku baštu, most Meco, reku Arno, ulicu Borgo, Nacionalni muzej, trg i palatu vitezova. Još neki od poznatih filmova snimljeni na ovom prostoru su Izgubljeni u Firenci, Medici: Masters of Florence, The best YouthSan letnje noćiOverena kopija, Hanibal

Ovo je bio naš izbor filmova koji je nas inspirisao da istražujemo o Italiji i neverovatnim vrednostima koje ona ima i nudi.

Ukoliko je i neki od vaših omiljenih filmova snimljen baš u ovoj zemlji, pored svega što ste znali, i onog novog što ste pročitali i naučili ovde zajedno sa nama, nadam se da imate dovoljno želje da pre ili kasnije posetite Italiju i stvorite nezaboravne uspomene. Ali, zaista, zašto čekati?

AIESEC ti pruža priliku da posetiš Italiju kao Globalni Volonter i upoznaš je na jedan potpuno drugačiji način.

Svako može biti Global Volunteer, a ukoliko si spreman/na da napraviš ovaj korak, poseti naš sajt i ostavi prijavu OVDE. Takođe, ako imaš neka pitanja ili želiš više informacija, možeš se javiti OVDE.

Global Volunteer