fbpx
Prvi korak ka karijeri

Prvi korak ka karijeri

  • AIESEC Srbija
  • AIESEC Srbija

Zdravo svima! Pre svega bih volela da vam se predstavim. Ja sam Milica Urošević i radim na poziciji specijaliste za regrutaciju i selekciju u kompaniji Coca-Cola Hellenic Srbija. Zadužena sam za selekciju Business Developera (komercijalista na terenu), junior specijalista i ulaznih pozicija u kompaniji, kao i procese selekcije za naše programe za mlade – Coke Summership i Rise Management Trainee.

Budući da moj posao podrazumeva stalnu interakciju sa kandidatima kao i njihovu procenu, često dobijam pitanja poput:

  • ,,Kako izgleda proces selekcije u jednoj velikoj kompaniji?“
  • ,,Šta procenjujete i „gledate“ u toku procesa selekcije?“
  • ,,Kako izgleda profil jednog dobrog kandidata?“
  • i najčešće ,,Kako da se spremim za intervju za posao?“

S obzirom da sam i ja skoro bila u ulozi kandidata u potrazi za prvim poslom, jasno mi je koliko odgovori na ova pitanja mogu da znače nekom ko je na početku karijere, pa sam stoga želela da vam na neka od njih i odgovorim.

Proces selekcije

Naš proces selekcije sastoji se od nekoliko koraka. Nakon prijave kandidata, prvi korak je najčešće telefonski intervju koji uglavnom ne traje duže od desetak minuta i u toku kojeg proveravamo motivaciju kandidata, kao i podatke navedene u radnoj biografiji, a koji se tiču uslova vezanih za određenu poziciju.

Nakon toga sledi online test koji, zavisno od pozicije za koju se kandidat prijavio, procenjuje poslovnu logiku ili orijentisanost ka kupcu/klijentu. Ukoliko se očekivanja kandidata poklapaju sa našim, sledi intervju sa nekim od regrutera i potencijalnim rukovodiocem.

Pored veština, tehničkih znanja i iskustva, intervju nam takođe služi za ispitivanje motivacije kandidata, kao i njegovih očekivanja. Ukoliko kandidat ostavi pozitivan utisak na intervjuu, sledi procena opštih kompetencija kroz grupnu ili individualne vežbe.

Ove vežbe simuliraju realne poslovne situacije, a kroz njih procenjujemo kompetencije koje smatramo ključnim za rad na bilo kojoj poziciji u našoj kompaniji.

Neke od tih kompetencija su orijentisanost ka rezultatu, orijentisanost ka radu, donošenje odluka, planiranje i usaglašavanje, saradnja sa drugim ljudima, kao i sposobnost prilagođavanja novim situacijama, ljudima i informacijama.

Intervju

Što se samog intervjua tiče, ono što je najbitnije jeste da pokažete svoju motivaciju i zainteresovanost za poziciju za koju ste se prijavili. To se može prikazati kroz dobru informisanost o kompaniji, kao i o samoj poziciji.

Takođe, jako je važno da izrazite jasnu želju za učenjem i sopstvenim razvojem, kao i prilagodljivost novim situacijama.

Bitno je da na pitanja dajete konkretne odgovore i konkretne primere iz svog dosadašnjeg iskustva (to ne mora da podrazumeva isključivo profesionalno iskustvo o kom je teško govoriti kada se traži prvi posao, već može da se odnosi i na iskustvo u toku studiranja ili iz neke druge sfere života, npr. vanškolskih aktivnosti).

Informacije koje navodite u radnoj biografiji treba da budu istinite, budući da ćete na intervjuu verovatno dobiti neko pitanje u vezi sa informacijama iz CV-ja.

Budite spremni i na pitanje o očekivanjima od zarade, na koje će se očekivati konkretan odgovor. Za ovo se možete pripremiti tako što ćete se dobro informisati o poziciji, saznati o situaciji na tržištu i biti realni i objektivni kada je reč o vašim kvalifikacijama.

Sve u svemu, važno je da na intervjuu budete prirodni, iskreni, otvoreni i dobro pripremljeni.

Dobra polazna tačka u vašoj karijeri može da bude neki od naših programa za mlade Coke Summership i Rise Management Trainee program.

O ovim programima više saznajte na: http://www.cokesummership.com & https://riseprogram.rs

Takođe, više o trenutno otvorenim pozicijama u našoj kompaniji možete saznati ovde.

Nadam se da se uskoro vidimo u nekom od naših procesa selekcije!

Karijera