fbpx
Šta vam prvo padne na pamet kad kažemo dobra kompanija?

Šta vam prvo padne na pamet kad kažemo dobra kompanija?

  • Bambi
  • Bambi

Šta vam prvo padne na pamet kad kažemo dobra kompanija?

Svakako ti prva asocijacija može biti ona koja je jedan od lidera u svojoj oblasti poslovanja. Ali da li je uspeh na tržištu jedini aspekt koji kompaniju čini dobrim izborom za tebe?

Ukoliko uzmemo u obzir da prosečan zaposleni provede 70% jedne kalendarske godine na poslu (odnosno prosečno čitavih 2088 sati!) postaje prilično jasno da je to vreme potrebno provesti na kvalitetan način i doneti pravu odluku pri izboru svog poslodavca.

U različitim momentima u svojoj karijeri prioriteti koje sebi postavljamo pri donošenju ove odluke mogu se razlikovati, ali prvi korak koji svakako jeste univerzalan za sve nas jeste da napravimo listu prioriteta.

Da li mi je važno da kompanija koju biram obezbeđuje adekvatne resurse za moj dalji profesionalni razvoj? Da li mi je potrebna visoka zarada, ili je jedino što želim da me svaki dan pri ulazu na posao dočeka kompanijska mačka?

Poneko će se pronaći u jednom, ili u baš svakom od ovih pitanja. Zato je zaista važno razmotriti različiti skup faktora i odrediti svoju listu prioriteta po sopstvenom nahođenju. U nastavku sledi nekoliko predloga toga šta tvoja lista može da sadrži odnosno šta sve možeš uzeti u obzir pri izboru kompanije.

Industrija rada

Kako različite kompanije posluju pri različitim industrijama, ovo je svakako jedna od stavki koju treba da razmotriš. Da li sebe vidiš u preduzeću koje se bavi proizvodnjom ili pružanjem usluga?

Takođe, da li je sama veličina kompanije odnosno broj zaposlenih nešto što utiče na tvoju odluku? Pripadnost velikom sistemu može da bude veoma pozitivan motivacioni faktor dok za druge može da znači preveliki osećaj odgovornosti i da u osobi stvori određena negativna osećanja.

Vrednosti

Kompanijske vrednosti predstavljaju verovanja, filozofiju i principe kojima se kompanija vodi pri poslovanju. Vrednosti se svakako ogledaju i u svakom zaposlenom, tako da je potrebno da se zapitaš da li zaista podržavam sve iza čega kompanija u kojoj razmatram zaposlenje stoji? Da li se vidim u njenim vrednostima? Kada si zaposlen/a u kompaniji koja snažno iskazuje svoje vrednosti ne samo priča o njima već preduzima određene korake da ih se i pridržava, veća je verovatnoća da ćeš moći da se vidiš u njoj i u nekom dugoročnom kontekstu.

Kultura

Kompanijska kultura obuhvata prethodno navedene vrednosti, ali i ciljeve, ponašanja i prakse jedne organizacije. Ukoliko bismo kompaniju uporedili sa čovekom, mogli bismo da kažemo da kompanijska kultura predstavlja njenu ličnost. Neophodno je da kulturu kompanije razume baš svaki njeni zaposleni, da je svakome jasno koji put kompanija prati kao i kako njihov doprinos utiče na ostvarenje zacrtanih ciljeva.

Tim/Lider tima

Uloži trud i raspitaj se kako bi izgledao sastav tima čiji bi deo postao/la. U pitanju su kolege sa kojima ćeš ostvarivati sve svoje pobede ali i proživljavati sve izazovne situacije, s toga je zaista potrebno da se osećaš kao da među vama postoji poverenje.

Sinergijski efekat je ono što se postiže kada se iskustvo, znanja i percepcije svih članova tima poput kockica slože kako bi se ostvario bolji rezultat nego što bi se očekivalo od svakog člana tima pojedinačno. Stil vođenja koji lider tima ispoljava svakako u velikoj meri može doprineti ostvarivanju ovog fenomena. 

Work-life balans

Sunčano nedeljno jutro. Sa prijateljima uživaš u pikniku koji ste dogovorili nekoliko nedelja pre. Kroz glasan smeh probija se zvuk zvona na tvom telefonu. Koleginica kojoj se dan pre nisi javio/la na službeni telefon sada je okrenula tvoj privatan broj kako bi te pitala da li si joj prosledio/la izveštaj koji nije uspela da pronađe u svom zatrpanom inboksu… Izveštaj je naravno baš tamo gde treba da bude, u njenom inboksu, ali s obzirom da nemaš način da to trenutno proveriš, provodiš ostatak dana razmišljajući o tome da li si ga zaista prosledio ili je samo završio kao još jedan draft.

Biti skoncentrisan na posao tokom radnog vremena a svoje slobodno vreme provoditi na neki kvalitetan način koji hrani našu dušu, zvuči prilično jednostavno zar ne? Svakako postoje momenti kada je u redu napraviti blag kompromis i ustupiti deo vremena namenjenom poslu ili razonodi, ali nikako ne treba dozvoliti da se to razvije kao navika. Kompanija ne treba da odobrava, niti da podstiče ovakva ponašanja samo zbog ličnog profita.

Učenje i dalji razvoj

Svaki nedavno diplomirani student, a i oni sa višegodišnjim iskustvom trebalo bi da ovu stavku stave na prvo mesto svoje liste.

Usvoji filozofiju da učenje nikad ne prestaje već nas prati kroz čitav život i sasvim je moguće da ćeš ostvariti i uspeh kojem težiš.

Kompanije sa razvijenim internim programima razvoja, uspostavljenim sistemom koji zaposlenima omogućuje pristup znanju u vidu literature, kurseva ili treninga zaista mogu za sebe da kažu da brinu o svojim zaposlenima. 

Karijerni plan

Pisanje karijernog plana podrazumeva detaljno i struktuirano planiranje tvoje dalje karijere ali to nikako ne znači napredovanje samo u vertikalnom smislu. Veoma je važno da znaš da je i horizontalno pomeranje, proširenje odgovornosti i zadataka u koje si uključen/a takođe napredovanje. Planiranje dalje karijere uzima u obzir tvoje osobine ličnosti, potencijale, veštine kao i uloge u kojim bi želeo/la da se ostvariš. Da li si do sada isplanirao/la svoju karijeru?

Kompanija kao poslodavac treba da pomogne zaposlenom pri ostvarivanju ovog plana u skladu sa sopstvenim potrebama. Idealan scenario je naravno da ti je obezbeđen razvojni plan uz sve potrebne (kvalifikacije u smislu veština koje je potrebno da razviješ ili dodatno unaprediš) kako bi uspeo/la da ostvariš karijeru iz snova. Svakako, iako možda neće biti moguće da u jednoj kompaniji provedeš svoj čitav radni vek i ostvariš svoj celokupni karijerni plan, bilo bi poželjno da se pozicija za koju se prijavljuješ uklapa u širu sliku koju želiš da realizuješ.

Kao neko ko je nedavno donosio ovu odluku, dok sam pisala ovaj tekst osvrnula sam se na svoju listu. Da, na njoj se definitivno nalazi i druženje sa kompanijskom mačkom ali ono što je za mene predstavljalo top prioritet pri izboru kompanije jesu stavke koje smatram da ne idu bez druge a to su: vrednosti, kompanijska kultura i tim. Nakon inicijalnog upoznavanja sa kompanijskim vrednostima kroz proces selekcije imala sam priliku da osetim kompanijsku kulturu i steknem određeni utisak o timu čiji bih postala deo. Ostaje još samo da izdejstvujem usvajanje te mace i dodatno ulepšam svoje radne dane!

Niko nije rekao da će sastavljanje ove liste biti lak posao, ali će ti svakako služiti kao dobar okvir pri izboru kompanije koja će za tebe biti baš ona prava.

Stanislava Nedeljković

Saradnik za zapošljavanje i privlačenje talenata

AIESEC HUB, Liderstvo, Ostalo