fbpx
Tri knjige koje su promenile moj pogled na karijeru

Tri knjige koje su promenile moj pogled na karijeru

  • Coca-Cola HBC
  • Coca-Cola HBC

Ako čitate ovo, verovatno ste u vašim ranim dvadesetim godinama trenutno: pripremate se za start karijere, širite vidike i  istražujete šta su oblasti i teme/poslovi u kojima biste mogli najviše da uživate i da se profesionalno ostvarite. Već ste negde shvatili da je vaša buduća karijera jedan stalno evoluirajući proces, koji ne mora nužno biti određen izborom profesije i akademskim usmerenjem i koji zahteva kontinuiran razvoj i učenje. 

Najbolji savet koji bih mogla da vam dam iz svog iskustva je da iskoristite studentske dane da koliko god možete putujete, volontirate, čitate – istražujete sve oblasti koje vas zanimaju, upoznate ili slušate online ljude čije priče smatrate inspirativnim – u nastavku delim sa vama par knjiga koje su najviše uticale na moj profesionalni razvoj.

1. Thinking fast and slow/Misliti brzo i sporo (Daniel Kahneman)

Kahneman je jedan od najznačajnijih psihologa današnjice, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju i jedan od začetnika bihejvioralne ekonomije; U knjizi Misliti brzo i sporo opisuje dva ponekad suprotstavljena sistema koji deluju u našem mozgu: „Sistem 1 je intuicija koja nam omogućava da u deliću sekunde donosimo procene i odluke; Sistem 2 je znatno sporije racionalno razmišljanje. Problemi nastaju ako intuitivno reagujemo onda kada bi trebalo da razmislimo.“ Preporučila bih je svima zainteresovanim za lični razvoj – meni je pomogla da menjam način na koji razmišljam i donosim odluke, motivisaće vas da na širi način sagledate ljudsko razmišljanje posebno intuitivno donošenje odluka kome smo često skloni. Pritom se čita sa neverovatnom lakoćom, fantastičan primer popularne psihologije u moru knjiga tog žanra koji je sve širi i popularniji.

2. Factfulness (Hans Rosling)

Neki podnaslov ove knjige jeste ‘Deset razloga zašto pogrešno vidimo svet – i zašto je sve mnogo bolje nego što zamišljamo’ i stvarno ova knjiga će na zabavan način promeniti ugao posmatranja sveta i stvari oko sebe. Takođe napisana vrlo jednostavnim jezikom, a potkrepljena naučnim činjenicama pokušava da nas nauči važnu lekciju: u moru negativnih vesti i podataka kojima smo stalno zasuti postajemo stalno zabrinuti umesto da mišljenja zasnivamo na podacima, a tada možemo izgubiti mogućnost da se fokusiramo na najveće pretnje i rizike. 

3. Daring greatly (Brene Brown)

Ako ste imalo vremena proveli surfujući TED govorima sigurno ste naleteli na dr. Braun, njen govor ’The power of voulnerability’ je godinama na vrhu liste najgledanijih. Meni je tema njenog istraživanja bila dosta inspirativna i dovela me je do ove knjige – koju dobar deo interneta preporučuje 😊 neće naravno rešiti sve probleme i pitanja ali na odličan način mapira naše loše navike i taktike u komunikaciji sa drugima, i može biti dobra osnova ako želite da učite kako da postanete otporniji, hrabriji, povezaniji, kako da razumete ranjivost i iskoristite na najbolji mogući način.

Za kraj da ponovim – iskoristite ovaj period života da dobro istražite svoja interesovanja, ne plašite se da ćete pogrešiti, oprobajte se i u nečemu što vam se u prvi mah ne učini najinteresantnijim izborom – možda se iznenadite! 😊

 

 

Jovana Paljić,

Junior OBPPC Manager

AIESEC HUB, Career Days, Karijera, Liderstvo