fbpx
Važnost mentorstva za razvoj

Važnost mentorstva za razvoj

 • NIS Gazprom Neft
 • NIS Gazprom Neft

Otkriću vam tajnu.

Svi koji kažu: „Ja sam sve postigao sam, niko mi nije pomogao“, u ozbiljnoj su zabludi.

Zastanite na trenutak i setite se jedne osobe koja vam je zaista pomogla da ostvarite svoje lične ili profesionalne ciljeve.  Čak i oni koji misle da je to nemoguće, sigurno mogu da se sete nekog, mame ili tate, bake ili deke, tetke ili neke druge, barem jedne posebne osobe u svom životu čije je tiho postojanje omogućavalo sigurnost, bezbrižno učenje, ostvarivanje uspeha… Obezbediti, omogućiti… i to je vid mentorstva…

Da li znate da je Homo sapiens samo jedna od više vrsta ljudi koji su živeli na planeti zemlji i jedina koja je preživela do sada? Da li znate šta nas je (u sprezi sa ostalim bitnim stvarima) izdvojilo u evolucijskoj trci s vremenom, te i danas hodamo ovom planetom?

Sposobnost udruživanja i komunikacije, i na taj način prenošenje i uvećavanje kolektivnog znanja.

Iako u naučnim krugovima i dalje postoje rasprave na ovu temu, verovatno je da je homo sapiens osvojio svet zahvaljujući svom jedinstvenom jeziku. (Pročitajte: „Sapijens, Kratka istorija čovečanstva“, ako mi ne verujete). 😉

Mi smo prosto socijalna bića, volimo da ćaskamo (chat-ujemo, skype-ujemo). ☺

Naš mozak poseduje evolucijski posebno kreirane neurone – ogledala ( googlaj: „mirror neurons“). Oni bukvalno služe da pomno prate šta radi osoba na koju obraćaš pažnju i da kopira – uskladi tvoje i njeno ponašanje.

Mi smo „ožičeni za povezivanje“ (wired to connect) kako je to sjajno rekao D. Goleman u svojoj knjizi „Socijalna inteligencija“. Naše emocije su zarazne, to je način na koji se povezujemo, mozak na mozak … i svi učimo jedni od drugih, svi smo mentori.

Tako mi od udruživanja, povezivanja, komunikacije i socijalizacije, iliti ćaskanja, prirodno dolazimo do mentorstva i/ili obučavanja. To je oduvek bio osnovni, a dugo i jedini pouzdan način prenošenja znanja, sa starijih na mlađe generacije. Sa starijih, mudrijih, na one mlađe, jače, na kojima ostaje svet. Mentorstvo je kontinuirana aktivnost koja se odvija kad god se pojavi potreba ili šansa. Iskoristite svaku šansu – kada neko zatraži vašu mentorsku pomoć, izađite mu u susret.

Danas smo to dosta zakomplikovali i usložili, kao i sve. Mentorstvo može da ima mnogo različitih oblika, od samo jednog razgovora radi brzog savetovanja do kontinuiranog razmatranja koje traje nedeljama i mesecima. Može biti formalno i neformalno. Može biti direktivno ili mentorstvo zasnovano na podršci. Postoje razni alati i tehnike. Danas imamo knjigu za sve, od priručnika kako voziti avion do tehnika mentorstva…

Usložili smo sve, što je dobro, jer rastemo i razvijamo se, kao pojedinci i kao društvo, ali je suština ipak i dalje ostala ista…

Kako odabrati mentora?

Strateški razmislite šta je to što treba da naučite, odabir pravog mentora može da bude jedna od najvažnijih odluka u vašoj karijeri. Rad sa mentorom može da poveća vaše šanse za uspeh na poslu, ali to ne znači da svaka osoba može da vam bude mentor. Dajte sebi vremena da razmislite, koliko ste spremni da se posvetite i vi i vaš mentor. Razmislite koje su vam to veštine trenutno potrebne kako biste napredovali. Šta vam je tačno potrebno od mentora?

Mentor ne mora nužno da bude neko mnogo stariji ili na seniorskoj poziciji, može da bude bilo kojih godina, iz bilo koje oblasti, sa bilo koje pozicije. Mentor može da bude osoba čijim uspesima, profesionalnim Ili životnim se divite i za koga mislite da bi mogao da bude dobar vodič.

Za početak, razmislite o osobinama koje bi mentor trebalo da ima. Tražite sledeće kvalitete: empatiju, iskrenost i dobre komunikacione veštine, razmišljanje izvan granica i okvira (thinking outside of the box), posvećenost doživotnom učenju. Zapitajte se, da li delite zajedničke poglede na svet, teško ćete naći nekog sa kim se slažete u potpunosti, ali isto tako, jako teško ćete raditi sa nekim sa kim imate suprotne stavove I očekivanja.

Dobar mentor

je širokih otvorenih shvatanja, slobodnog uma, neko ko ohrabruje i ima bogato iskustvo koje može da pruži.

… treba da bude dobar slušalac. Mentor ne treba da vam nameće svoje mišljenje. Umesto toga, treba da vam pomogne/ohrabri vas da sami dođete do svojih odgovora uviđanjem. Ne treba vam neko ko će samo da priča. Dobar mentor će vas voditi, inspirisati, kritikovati – da, ali ne osuđivati. Razmenjivati ideje, ali neće uraditi umesto vas.

… treba da vas “challenge-uje”. Dobar mentor će vas ohrabriti da iskoračite iz svoje zone komfora. Nećete naučiti ništa novo ukoliko vas mentor ne usmeri da razmotrite stvari iz drugačije – nove – perspektive. Veoma je važno da svako ko traži mentora razume razliku između nekog ko vas uči tako što namerno izaziva (“challenge-uje”) kad je potrebno, umesto da samo odbaci ideje kao nedovoljno dobre.

dugoročno posmatra vaš profesionalni rast i razvoj, pomaže vam da vidite cilj, ali vam ne daje detaljnu mapu kako da do tamo i stignete. Ohrabruje i bodri, ali ne govori vam kako nešto da uradite.

Napravite listu par potencijalnih mentora, jer je moguće da neko ko je vaš prvi izbor neće biti u mogućnosti da vam se posveti u momentu kad vama odgovara.

Mentor takođe, dobija nešto zauzvrat kroz mentorski rad sa vama. Neke očigledne dobrobiti su dobijanje adekvatnog naslednika (succession planning), novog saradnika koji može biti deo budućeg menadžmenta kompanije Ili novog poslovnog partnera. Uspešan mentorski rad je dvosmerna ulica u kojoj i mentor uči nove stvari, kao što je na primer – uvid u nove oblike učenja i razvoja koji nisu bili dostupni ranije.

Dinamika mentorstva

Kada pronađete mentora i uspostavite vezu obavezno izdvojte vreme da porazgovarate i uporedite vaša očekivanja. Razjasnite odgovornosti svake osobe i definišite kanale koje ćete koristiti za komunikaciju, razgovarajte o vašim karijernim ciljevima.

Kako biste dobro organizovali mentorstvo:

 • Unapred definišite karijerne ciljeve koje imate, na primer: da naučite neke specifične procedure, procese, priprema za početak rada Ili unapređenje.
 • Dogovorite sa mentorom redovne sastanke i pridržavajte ih se, kad ih jednom uspostavite.
 • Razgovarajte sa svojim mentorom kako ćete najbolje meriti uspeh i efektivnost vašeg zajedničkog rada.
 • Posvetite se određenim koracima u vašem razvojnom planu i zapisujte bitne elemente vaših diskusija sa mentorom kako biste kasnije mogli da se vratite na njih i realizujete ih.
 • Fokusirajte se na učenje i budite otvoreni da primate feedback od svog mentora (pozitivan i konstruktivan).
 • Nemojte se plašiti da tražite iskrene, konkretne savete ili kritike.
 • Vežbajte svoje veštine aktivnog slušanja i iskoristite sve što možete od ponuđenog.
 • Kao što mentor ulaže svoje vreme da vam pomogne, i vi morate učestvovati i aktivno učiti.
 • Budite radoznali, odgovorni, dobro organizovani, efikasni i uključeni, angažovani – aktivni.
 • Neka vam cilj bude da dobijete što više od ovog iskustva.

Mnoga istraživanja pokazuju da će količina truda koji uložite u ovaj proces direktno uticati na dobit koju ćete od imati. Oni studenti koji prave planove i koji se sastaju sa svojim mentorima, dobijaju više od samog programa.

Mentorstvo može da traje godinama ili može da bude kratkotrajno ili zasnovano zbog rešavanja posebnih zadataka ili značajnih pitanja. Dinamika mentorstva opet zavisi od samog mentora i mentija (mentee) i njihovog dogovora – oni mogu da odrede standardno vreme i mesto za sastanke, dok neki drugi mogu da uspostave takvu vezu i program da stupaju u kontakt samo po potrebi, kad dođe do nekog pitanja od strane mentija koji zahteva njihov zajednički trud da ga reše.

Koje su koristi mentorstva?

Imati mentora može da poboljša vaš budući uspeh i obogati vaše profesionalno iskustvo:

 • Možete imati koristi od znanja, veština, iskustva i ekspertize vašeg mentora
 • Dobiti povratnu informaciju (feedback) u ključnim oblastima kao što su komunikacija, međuljudski odnosi, tehničke, liderske veštine i sl.
 • Naučiti specifične veštine koje mogu da vam pomognu da postignete svoje ciljeve
 • Razjasniti sebi šta je to što vam je potrebno kako biste rasli i razvijali se (profesionalno i lično)
 • Postati svesni potencijalnih prepreka, ali i prilika.

Jedna od dobrih stvari koje treba imati na umu je – ne morate imati samo jednog mentora. Pokušajte da iskoristite prednosti ekspertize svakog mentora sa kojim radite, a možete ih pitati i za preporuku nekog drugog ko bi po njihovom mišljenju mogao da vam pomogne u razvoju u nekoj novoj oblasti.

NIS Calling…

A kako mentorstvo funkcionoše u našem timu? Evo jednog dobrog primera mentorstva koji smo osmislili za naš program za mlade –  NIS Calling. Kako bi studentima omogućio veću fleksibilnosti za praksu, NIS je pokrenuo program „NIS Calling“ koji se zasniva na 320 sati prakse koje studenti mogu da iskoriste tokom tri meseca i usklade ih sa obavezama na fakultetu. Program omogućava studentima treće, četvrte i pete godine studija (master ili apsolvent), kao i svežim diplomcima, da tokom različitih sezona u godini konkurišu za praksu u NIS-u, u skladu sa traženim pozicijama.

Svaki student ima svog mentora koji prati njegov razvoj i predstavlja im oslonac i podršku tokom adaptacije na novu poslovnu sredinu i realizacije svih aktivnosti. Svi naši mentori prolaze dodatne obuke iz mentorstva. Kada student dođe na praksu, već ga čeka spreman mentorski plan koji prolazi sa svojim mentorom, dogovara dinamiku realizacije aktivnosti i ciljeve koje želi da postigne do kraja prakse.

Studenti, pored praktičnog angažovanja, imaju šansu i da se dodatno obrazuju i razviju svoje veštine u okviru Korporativnog univerziteta kompanije. Na kraju programa, mentor i student održavaju „feedback“ sastanak, gde prolaze sve elemente obavljene prakse, razmenjuju iskustva i zajedno sumiraju sve savete i smernice za dalji profesionalni razvoj i usavršavanje studenta/praktikanta.

Za kraj…

Možete imati mentora, ili biti mentor, ili čak biti i sam svoj mentor… Ponekad smo u gužvi, žuri se, hitno nešto treba da je već gotovo… nemojte da vas to obeshrabri, budite sami svoj mentor, pozitivno i sa osmehom potapšite se po ramenu i recite „Odlično si to uradio/la.“ I verujte, svi će primetiti … eventually 😉

Kompanije kroz razne programe mentorstva afirmišu potrebu međusobnog obučavanja i deljenja znanja, ali ono što je zaista bitno jeste da budemo tim, da razmenjujemo naša iskustva i dobre prakse. Da nikad ne prestanemo da učimo i prenosimo znanje, jer samo tako obezbeđujemo inovativan i odgovoran prelazak u novo doba i poslovanje u društvu znanja.

Mentorstvo je važan sastojak ne samo svake organizacije, već integrativan element napretka svakog društva.  Lideri se ne rađaju – oni se stvaraju. Svaka uspešna osoba – svaki lider – iza sebe ima barem jednog mentora koji je obavio ozbiljan posao. Niko nigde nije dospeo sam, bez ljudi.

Mentorstvo – to je uzajamno davanje i svako nešto nauči u tom procesu, i učenik i mentor …

Nemojte nikad da pomislite da zato što niste najglasnija osoba u prostoriji – niste dovoljno dobri. Ili  ako mislite da nešto ne znate dovoljno dobro, da vas to spreči da pitate… Postoji mentor za svakog od nas i u svakom od nas. I nema dobrih ili loših, svi ste potrebni, baš takvi kakvi jeste, i glasni i tihi, jer svako nosi  posebnu energiju, koja nam je potrebna za kretanje napred.

Jer naša budućnost počinje s tobom.

Autor teksta:

Kristina Fodor, Ekspert za HR,  NIS Gazprom Neft

AIESEC HUB, Karijera