fbpx
Zašto sam probala nešto novo i izabrala AIESEC?

Zašto sam probala nešto novo i izabrala AIESEC?

 • AIESEC Srbija
 • AIESEC Srbija

Isto ovo pitanje sam i ja sebi postavila nedavno kada sam se dvoumila oko učlanjenja.

Kišno jutro. Krećem na fakultet već nervozna što kiša ne prestaje da pada. Nemam ni kišobran. Rešila sam da ga ne ponesem računajući da neće da pada. Sve me nervira. 

To je bio jedan od onih dana kada vam baš ništa nije po volji. Namršteni ste, tmurni i nervozni.  Možda je zbog vremena, možda je i zato što niste dovoljno spavali, možda nešto treće.

Konačno ulazim u hol fakulteta. Trudim se da se smeškam. Zašto bih nekome pokvarila dan? Tamo stoji neki plavi štand. 

Ne stigoh ni da priđem kad mi prilazi simpatični dečko i ubacuje mi flajer u ruku. Pročitah samo AIESEC. Okrećem se, kažem: ’’Hvala’’ i krećem.

Misli su mi bile toliko glasne da uopšte ne primetih da on sve vreme nešto priča. Već vidim da sam otišla u pola njegove rečenice. Vraćam se i kažem ’’Izvini,  o čemu se radi?’’ 

Primećujem da nešto pokušava da mi predstavi. Ja klimam glavom. Vidim samo sliku bez tona. Nisam ga razumela ni reč.

On i dalje priča. Priča o:

 • praksama, 
 • volontiranju, 
 • šansama, 
 • putovanjima…

Sve se vrti oko putovanja. Odlično, volim putovanja. 

Fokus mu je neki događaj za koji treba da se prijavim. Mislim se:  “Šta pričaš, čoveče? Stani, šta je uopšte AIESEC? Idemo korak po korak”. 

Čula sam ranije ali ne znam čime se bavi. Studentska organizacija? Toliko znam. Znam i da je popularna među mladima. 

Simpatični dečko kreće da se smeje i kaže: ’’Kontam, ništa ne razumeš, pokušaću da ti objasnim.’’  I objasnio mi je. 

AIESEC je studentska organizacija koja svojim članovima pruža lidersko iskustvo i ostvarenje ličnog i profesionalnog potencijala

To pre svega postiže preko praksi koje organizuje širom sveta. Mladi imaju priliku da putuju, uče, druže se i zabavljaju. 

Organizacija je podeljena u više sektora – AIESECovci imaju priliku da se oprobaju u radu u marketingu, ljudskim resursima, sa mnogobrojnim kompanijama i organizacijama. Svako ima svoju poziciju te se samim tim stiče utisak da ste već u nekoj kompaniji i da ste deo korporativnog sveta. 

Ne mogu da kažem da sam bila zainteresovana posle ovakvih informacija.  Bla, bla.. nemam ja za to vremena. 

Ali čekaj!

’’Je l’ on to rekao rad u marketingu?’’ 

Dozivam ga ali uzalud. Već je neko drugi prišao štandu. Hajde više, nemam ceo dan! 

’’Ma šta će mi to u životu? Jedva stižem da uklopim predavanja, izlaske i učenje. Ne ide zajedno pa ne ide’’.

“Studiram odnose s javnošću ne bi mi škodilo malo da vidim kako to zaista funkcioniše na primeru. Može da se računa kao neka praksa, iako je volontiranje, zar ne?”

Pa i ako me ne stave baš da budem u marketingu, nije važno, vežbaću nešto drugo svakako.

’’Ma ipak da mu tražim prijavu? Ili ne? Ma razmisliću’’.

Ipak odlazim i ulazim u amfiteatar. Sedam na mesto koje sam prvo ugledala. Profesor jedva čujno priča. Uzimam telefon i primećujem neku objavu. Neke jezičke radionice su u pitanju. 

Odlično! Pojma nemam engleski, treba mi to. Klikćem. 

Dole u dnu piše AIESEC.

To je to.  Odlučila sam.  Ustajem i pitam: ’’Profesore, da li mogu do wc-a?’’

Nakon što sam se odlučila za učlanjenje sve je postalo jednostavnije. 

Upala sam baš u marketing tim, ali to više i nije bilo bitno. 

Bila sam spremna da zagazim u nešto novo, pa šta god to bilo. 

Dolazim na prvi sastanak i svi se ponašaju kao da sam oduvek tu. Imam tremu i razmišljam šta bi sad trebalo da radim uopšte, ali ova osećanja nisu potrajala dugo.

Dali su nam neki zadatak. Svi prilaze i pričaju sa mnom. Vrlo brzo sam shvatila da je poenta da naučimo nešto kroz timski rad i druženje. Shvatila sam da je bitno da svako kaže svoje mišljenje da bismo mogli da dođemo do cilja. 

Ono što posebno cenim je ta doza profesionalnosti koju gaje u organizaciji, kao i obraćanje pažnje na detalje. 

Imate osećaj kao da ste u nekoj kompaniji čiji su zaposleni svi prijatelji.

Dakle, svi imaju neki posao ali ga obavljaju u pozitivnom okruženju. To mi je mnogo značilo imajući u vidu da nisam imala nikakvog iskustva sa vannastavnim aktivnostima, a još manje volontiranjem. 

Sada sam već i uvidela da je fokus organizacije baš na volontiranju i na podsticanju mladih da se u to upuste. Da probaju nešto novo i pritom doprinesu i drugima i sebi.  A uz to, imaju priliku i da odu u koju god zemlju požele. Preko 120 zemalja je na raspolaganju. 

Zato je najjednostavnije reći da je AIESEC= volontiranje.

Da li volontirati?

Pakleni studentski dani, vreli ispitni rokovi, gde naći hlad?

Vannastavne aktivnosti su najbolji odmor od fakultetske „vreline“. To su sve aktivnosti koje mladi rade svojom slobodnom voljom i iz ličnih preferencija. 

Svrha volontiranja nije uvek raditi ono što je povezano sa fakultetom i studijama, već oprobati se u novim, drugačijim aktivnostima. Otuda volontiranje na koncertima, festivalima, humanitarnim akcijama i naravno, u studentskim organizacijama.

Zašto da radimo za ‘’džabe’’?

Ali opet, najčešće se postavlja ovo pitanje kad god se ukaže neka prilika za volontiranje ili uopšte neki neplaćeni rad. 

Evo i odgovora:

 • Da bismo profitirali, potrebno je da prvo ulažemo. To podrazumeva ulaganje u sebe.

 

 • Pored znanja stičemo veštine koje kasnije možemo da koristimo u bilo kojoj situaciji. Veštine kao što su pričanje stranih jezika, javni nastup, prilagođavanje komunikacije različitim ljudima i mnoge druge.

 

 • Stičemo radnu naviku i postaje nam normalno da smo produktivniji, smeliji, odgovorniji I snalažljiviji u radnom okruženju.

 

 • I na kraju, jedan od važnijih razloga zašto treba iskoristiti svaku priliku za neku novu aktivnost je to što je mladima danas teško, čak gotovo nemoguće, da se zaposle bez nekog prethodnog radnog iskustva, a gde da ga steknu ako ne – na neplaćenim volontiranjima.

 

 • Postajemo otvoreniji za svet oko sebe, drugačije posmatramo ljude, a onda shvatimo da smo i mi neko koga ljudi posmatraju ozbiljnijim očima.

 

Svako volontiranje je novo nezaboravno iskustvo. Nije važno da li smo u nekoj kompaniji ili organizaciji, ili na nekom trećem mestu. U sva 3 slučaja upoznaćemo nekog novog, videćemo i probaćemo nešto novo. 

Da li si ti dovoljno hrabar/ra da kročiš u nepoznato? Ako želiš odgovor na ovo pitanje, pridruži nam se i saznaj.

Prijave za članstvo u studentskoj organizaciji AIESEC su otvorene!

Članstvo